Un medic îi îndeamnă pe urmăritorii săi din social media să adauge doar „o lingură în plus” dintr-un ingredient bine cunoscut, dar rar folosit. Adăugându-l în dieta zilnică, vei observa o diferență semnificativă, dar pentru asta există un truc. Expertul subliniază că este esențial să fii consecvent și să nu renunți după câteva săptămâni.
Pe TikTok, Dr. Karan Rajan, cunoscut ca @dr.karanr, a spus că nu doar că poate ajuta la scăderea colesterolului, ci și la reducerea riscului de mai multe afecțiuni.
„Dacă mănânci o lingură de semințe de chia în fiecare zi timp de o săptămână, probabil nu vei simți nimic. O lingură de semințe de chia are în jur de 5 grame de fibre, ceea ce este destul de impresionant pentru un singur aliment. Dar dacă vrei mai puțină balonare, scaune mai bune sau să vezi ori să simți schimbări fizice, e ca și cum te-ai aștepta să arăți ca un zeu grec după o singură flotare. Cu toate acestea, ceva tot se întâmplă în corpul tău, și destul de rapid”, a explicat medicul.
Citând un studiu care implică modificarea microbiomului intestinal uman, el spune „chiar și o cantitate mică de fibre poate schimba microbiomul intestinal în doar 24 până la 48 de ore”. Totuși, el subliniază că aceste „schimbări pozitive sunt doar temporare dacă nu continui să-ți hrănești microbii în mod constant, săptămâni și luni la rând. Chiar dacă nu simți încă nimic, acea lingură în plus de chia sau cei cinci grame suplimentari de fibre, indiferent de sursă, continuă să hrănească bacteriile benefice din intestin”.
@dr.karanr Chia seed water every day? @watermelon lover🍉 ♬ original sound – Dr Karan Rajan
Vorbind despre efectele vizibile, el a spus că, dacă menții acest obicei, vei observa:
Citește și: Apa cu semințe de chia, noul trend în materie de slăbit? Ce spun specialiștii
Un studiu publicat în The Lancet a descoperit, de asemenea, că o creștere a aportului de fibre cu 8 grame reduce mortalitatea din toate cauzele cu 22% și riscul de diabet de tip 2 cu 16%. În plus, riscul de accident vascular cerebral scade cu 18%, iar riscul de boli de inimă cu 15%. Doctorul a încheiat subliniind că semințele de chia, chiar și în cantități mici, pot face o diferență uriașă și i-a îndemnat pe oameni să nu „subestimeze puterea micilor schimbări”. În timp, vei fi recunoscător că ai făcut o schimbare aproape insesizabilă în alimentația ta.
Aceste semințe mici, alb-negru, provin dintr-o plantă cu flori originară din Mexic și Guatemala. De secole, oamenii le-au integrat în alimentație și, deși nu par speciale la prima vedere, sunt pline de nutrienți.
Pe lângă beneficiile pentru sănătate menționate mai sus, există încă 6 motive importante, potrivit Cleveland Clinic:
Susținând spusele Dr. Karan, Cleveland Clinic menționează, de asemenea, că o lingură este ideală. Dacă nu știi cum să le integrezi în alimentație, poți începe cu un pudding simplu de chia, care are o textură asemănătoare cu tapioca. De asemenea, poți adăuga ușor semințele de chia în smoothie-uri, boluri de smoothie, iaurt sau terci de ovăz pentru un impuls nutrițional rapid.
Foto: shutterstock