Preparatul picant pe care să-l consumi în sarcină. Scade riscul de diabet gestațional

În urma consumului unui preparat picant, preferat de mulți, cel puțin o dată pe lună ar putea reduce riscul de a dezvolta diabet gestațional.
  • Publicat:
Preparatul picant pe care să-l consumi în sarcină. Scade riscul de diabet gestațional
Preparatul picant pe care să-l consumi în sarcină. Scade riscul de diabet gestațional

Cercetări realizate de Universitatea din Buffalo sugerează că în urma consumului unui preparat picant, preferat de mulți, cel puțin o dată pe lună ar putea reduce riscul de a dezvolta diabet gestațional. Această tulburare a glicemiei, care apare în timpul sarcinii, este în creștere și poate aduce riscuri serioase atât pentru mamă, cât și pentru copil.

O surpriză picantă

Asociația Americană de Diabet numește fasolea „vedete vegetală”, datorită conținutului ridicat de fibre și proteine, care s-a dovedit că ajută la menținerea nivelului glicemiei în limite normale.

„Cercetarea noastră a avut ca scop studierea rolului consumului de fasole în diabetul gestațional, inclusiv chili, fasole uscată și supă de fasole”, a declarat într-un comunicat dr. Xiaozhong Wen, autor principal al studiului și profesor asociat de pediatrie la UB.

Pentru a afla mai multe, oamenii de știință au analizat datele de la 1.397 de femei însărcinate care au raportat consumul săptămânal din fiecare preparat, precum și statusul lor privind diabetul gestațional în trimestrul al treilea.

„Interesant este că doar consumul de chili a fost asociat statistic semnificativ cu riscul de diabet gestațional”, a spus Wen.

Femeile care mâncau chili o dată pe lună aveau un risc cu 3,5% mai mic de a dezvolta diabet gestațional, mai puțin de jumătate față de riscul de 7,4% al celor care nu îl consumau deloc.

Chili, scut împotriva diabetului

Oamenii de știință nu sunt complet siguri de ce chili depășește alte preparate pe bază de fasole în prevenirea diabetului gestațional, dar au câteva teorii. În primul rând, chili conține capsaicină, compusul responsabil de iuțeala și senzația de arsură specifice. De asemenea, fasolea închisă la culoare folosită în chili tinde să aibă un nivel mai ridicat de compuși fenolici decât fasolea deschisă la culoare.

Atât studiile pe oameni, cât și cele pe animale au arătat că atât capsaicina, cât și compușii fenolici pot contribui la controlul glicemiei prin încetinirea absorbției glucozei și îmbunătățirea sensibilității la insulină, a explicat Wen.

„Un consum moderat de chili poate fi integrat într-o dietă echilibrată pentru abordarea diabetului gestațional, alături de alte recomandări clinice, precum screening precoce, diagnostic, exerciții fizice și medicație atunci când este necesar”, a adăugat acesta.

Totuși, chili nu trebuie să fie în centrul dietei. Cercetătorii au constatat că o porție lunară a redus riscul, însă consumul mai frecvent nu a adus beneficii suplimentare semnificative.

Ce este diabetul gestațional

Potrivit Cleveland Clinic, diabetul gestațional apare atunci când hormonii din timpul sarcinii interferează cu capacitatea organismului de a folosi sau produce insulină, hormonul care reglează nivelul glicemiei. Dacă glicemia ridicată în sarcină nu este controlată, poate crește riscurile de sănătate pentru mamă, inclusiv probabilitatea mai mare de preeclampsie și de naștere prin cezariană.

Și bebelușii pot fi afectați. Cei născuți din mame cu diabet gestațional necontrolat au o probabilitate mai mare de naștere prematură, greutate peste medie, dificultăți respiratorii și hipoglicemie după naștere care, în cazuri severe, poate duce la convulsii.

Atât mama, cât și copilul se confruntă, de asemenea, cu un risc ușor crescut de a dezvolta diabet de tip 2 mai târziu în viață.

Afecțiunea devine tot mai frecventă: potrivit datelor de la Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), diagnosticele au crescut de la 6% dintre sarcini în 2016 la 8,3% în 2021.

Citește și: Ce trebuie să știi despre diabetul gestațional. Cum este afectat fătul de diabetul în sarcină

Vrei să reduci riscul, dar chili nu e pe gustul tău?

Clinica Mayo recomandă o dietă bogată în fibre și săracă în grăsimi, care să includă în special fructe, legume, cereale integrale și proteine slabe. Reducerea consumului de băuturi și dulciuri zaharoase, menținerea unui stil de viață activ și, la nevoie, chiar și o scădere mică în greutate pot face o diferență semnificativă.

Dacă primești diagnosticul, nu te alarma, căci majoritatea cazurilor de diabet gestațional pot fi gestionate prin ajustări simple ale stilului de viață, iar cele mai multe mame ajung să aibă sarcini și copii sănătoși.

Foto: shutterstock

Surse:

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Redactor-șef
ALEXANDRA NECŞOIU, redactor-șef, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe ...
citește mai mult