Deși se știe de mult timp că peștele este o alegere mai sănătoasă, plin de beneficii și fără dezavantajele asociate cu alte tipuri de carne, precum vită sau porc, nu toți peștii sunt la fel de buni. Conform unui clasament al celor mai nutritive 100 de alimente din lume, unii pești oferă o valoare nutrițională mai mare decât alții. Pe lista celor mai sănătoși pești din lume se află peștele plat, iar din această categorie fac parte mai multe specii, toate mai sănătoase decât semințele de chia.
Această listă, plină de alimente care îți pot transforma obiceiurile alimentare și potențial sănătatea, este condusă de migdale, despre care BBC spune că sunt „bogate în acizi grași mononesaturați, promovează sănătatea cardiovasculară și pot ajuta în controlul diabetului”. Pe locul al doilea se află „cel mai sănătos fruct din lume”, cherimoya, o delicatesă bogată în vitamine și antioxidanți. Surprinzător, „cea mai sănătoasă carne” din lume depășește unele fructe și legume în ceea ce privește valoarea nutritivă.
În ceea ce privește peștele, în top 10 din lista realizată de BBC apar trei tipuri diferite. Ocean perch, cunoscut și sub numele de pește de stâncă, ocupă locul al treilea în clasament. Acest pește de apă adâncă este bogat în proteine și sărac în grăsimi saturate. Chiar imediat sub acesta, pe locul al patrulea, cu un scor de 88 din 100, depășind chiar și semințele de chia (locul cinci), se află peștele plat. Această categorie include specii cunoscute precum calcanul, limbă de mare, cambula și halibutul.
O dietă sănătoasă și echilibrată ar trebui să includă cel puțin două porții de pește pe săptămână, dintre care una de pește gras. Peștii plați, precum calcanul și cambula, sunt considerați pești slabi. Cu toate acestea, oferă o multitudine de beneficii și un profil nutrițional bogat.
Acești pești sunt săraci în grăsimi și calorii, dar bogați în proteine, vitaminele B1, B12 și D, precum și acizi grași omega-3, ceea ce îi face o alegere excelentă. De asemenea, oferă seleniu și iod, deși le lipsește fibra. În plus, conținutul lor de mercur este mai scăzut decât al altor tipuri de pește.
Restaurantele tip fish & chips și pescăriile din multe zone din lume sunt pline de peștele plat.
Cea mai sănătoasă modalitate de a consuma pește nu este prăjit în ulei, cum se servește adesea la fast-food. Peștele la aburi, la cuptor sau la grătar este mai sănătos decât cel prăjit, deoarece prăjirea crește conținutul de grăsimi, mai ales atunci când este gătit în aluat. Peștele oferă multe beneficii, însă proteinele, vitamina B12 și acizii grași omega-3 sunt esențiali pentru o dietă sănătoasă. Proteina, unul dintre principalele grupe alimentare, este crucială pentru o nutriție adecvată.
Deși peștele și carnea sunt surse excelente de proteine, ouăle, fasolea, mazărea, lintea, nucile, semințele și produsele din soia sunt și ele surse foarte bune. Peștele este în general o opțiune mai sănătoasă decât alte tipuri de carne datorită conținutului său scăzut de grăsimi saturate care, în cantități mari, sunt asociate cu boli cronice precum bolile cardiovasculare, accidentul vascular cerebral, diabetul de tip 2, cancerul și obezitatea.
Vitamina B12, o vitamină esențială pe care corpul nostru nu o poate produce, susține celulele nervoase, ajută la formarea globulelor roșii și la sinteza ADN-ului și poate avea beneficii asupra ochilor, creierului, oaselor, părului și pielii.
Acizii grași Omega-3 ajută la buna funcționare a celulelor din corp. Se regăsesc în concentrații mari în celulele ochilor și ale creierului, furnizând energie organismului.
Grăsimile omega-3, adesea numite „grăsimi sănătoase”, sunt grăsimi nesaturate care joacă roluri esențiale în organism. În schimb, grăsimile saturate, numite adesea „grăsimi nesănătoase”, pot crește riscul de boli precum accidentul vascular cerebral și infarctul.
Foto: shutterstock