Leguma ieftină care înmulțește bacteriile bune din microbiomul digestiv. Are efect probiotic

  • Publicat:
Leguma ieftină care înmulțește bacteriile bune din microbiomul digestiv. Are efect probiotic

Adoptarea unei diete prietenoase cu intestinul nu trebuie să fie complicată sau costisitoare. Din fericire, există numeroase ingrediente simple și accesibile care pot sprijini un microbiom divers și o digestie sănătoasă.

Dacă îți dorești să-ți îmbunătățești sănătatea intestinală, cheia este o alimentație echilibrată, bogată în nutrienți. Fibrele alimentare joacă un rol esențial, la fel ca alimentele fermentate – cum ar fi iaurtul și chefirul. Peștele gras este, de asemenea, o alegere excelentă datorită conținutului său de acizi grași Omega-3, iar reducerea consumului de alimente ultraprocesate poate contribui la reducerea inflamației.

Dar un alt ingredient, adesea trecut cu vederea, poate face minuni pentru intestin: ceapa.

De ce e ceapa atât de benefică?

Experții în sănătate de la Bio-Kult au evidențiat ceapa drept unul dintre cele mai bune alimente pentru sănătatea intestinului. Ieftină, versatilă și ușor de găsit – ceapa este un adevărat superaliment în bucătărie.

Ceapa conține o gamă variată de compuși care pot susține:

  • Sistemul imunitar
  • Detoxifierea naturală a organismului
  • Reducerea inflamațiilor

Mai mult, este bogată în prebiotice – un tip de fibre care hrănesc bacteriile benefice din intestin. Acest lucru ajută la o digestie mai bună și la menținerea unui microbiom echilibrat.

Conform unui mic studiu, consumul a 100 g de ceapă roșie crudă a redus semnificativ nivelul glicemiei în decurs de patru ore, în cazul persoanelor cu diabet de tip 1 și 2. Așadar, ceapa poate fi un aliat și în gestionarea zahărului din sânge.

Cum să consumi ceapa pentru beneficii maxime?

Ceapa este extrem de versatilă și ușor de integrat în orice masă. Experții recomandă metode de preparare care păstrează compușii activi:

  • Soteuri
  • Coacere
  • Prăjire
  • Grătar

Câtă ceapă e recomandat să consumi?

BBC Good Food sugerează că o porție ideală este de aproximativ 80 g de ceapă, ceea ce reprezintă și una dintre cele cinci porții de fructe și legume recomandate zilnic.

Totuși, persoanele care suferă de SII (sindromul de intestin iritabil) sau alte afecțiuni digestive ar trebui să fie atente – ceapa poate provoca balonare sau disconfort, mai ales în cantități mari.

FOTO: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult