Ingredientul pe care să-l presari peste paste, salate, popcorn sau în supă. E bogat în acid folic și vitamine care desfundă vasele de sânge

  • Publicat:
Ingredientul pe care să-l presari peste paste, salate, popcorn sau în supă. E bogat în acid folic și vitamine care desfundă vasele de sânge

Drojdia nutritivă a fost mult timp un ingredient de bază pentru veganii care doresc să adauge un gust savuros, umami mâncărurilor lor. Dar nu este doar despre gust. Acest ingredient-minune este plin de vitamine, minerale și alți nutrienți care pot face minuni pentru sănătatea ta.

Iată cum să o folosești — și de ce începătorii ar trebui să o consume cu precauție.

Ce este drojdia nutritivă?

Este produsă din Saccharomyces cerevisiae, o specie străveche de drojdie vie, conform Food Network. Această ciupercă unicelulară este folosită și pentru a coace pâine, dar drojdia nutritivă trece printr-un proces de încălzire și uscare care o inactivează, eliminându-i proprietățile de dospire. Același proces îi eliberează aminoacizii și îi conferă drojdiei nutritive aroma sa caracteristică de nucă și savuroasă. După aceea, este mărunțită în fulgi sau măcinată în pulbere și ambalată.

Oamenii presară în mod obișnuit drojdia nutritivă pe popcorn, paste, salate și legume prăjite pentru a intensifica aroma. Este, de asemenea, adăugată în supe, tocănițe și sosuri ca agent de îngroșare.

Care sunt beneficiile pentru sănătate ale drojdiei nutritive?

Drojdia nutritivă naturală conține câțiva nutrienți în mod inerent, dar majoritatea produselor de pe rafturile magazinelor sunt fortificate – ceea ce înseamnă că au fost îmbogățite cu vitamine și minerale adăugate. „Drojdia nutritivă este un aliment benefic pentru oricine, dar mai ales pentru cei care urmează o dietă bazată pe plante”, a declarat Christina Manian, dietetician nutriționist, pentru Real Simple. „Acest lucru se datorează în principal vitaminelor B pe care le conține, inclusiv tiamina, riboflavina, niacina, B6, folatul și B12. Toate acestea vor contribui la un metabolism energetic optim în organism”, a menționat ea.

Vitamina B12 este deosebit de importantă, deoarece este greu de obținut într-o dietă vegană. Această vitamină susține celulele sanguine și nervoase sănătoase, ajută corpul să producă ADN și îți poate da un plus de energie.

Acidul folic, o altă vitamină B, este esențial pentru femeile care pot rămâne însărcinate, ajutând la protejarea fetușilor în curs de dezvoltare de anumite malformații congenitale. CDC recomandă 400 de micrograme pe zi — iar majoritatea produselor de drojdie nutritivă oferă mai mult decât atât într-o singură porție.

Drojdia nutritivă furnizează, de asemenea, antioxidanți precum glutationul și selenometionina, care ajută la descompunerea radicalilor liberi, combat inflamația și pot reduce riscul de boli cronice. Este, de asemenea, unul dintre puținele alimente vegetale care conține toți cei nouă aminoacizi esențiali pe care organismul nu îi poate produce singur, făcând-o o proteină completă, similară cu cele găsite în produsele de origine animală, conform WebMD. Acești aminoacizi sunt necesari pentru construirea și repararea țesuturilor, producerea de enzime și hormoni și susținerea sănătății generale.

„Drojdia nutritivă conține proteine sănătoase pentru inimă care nu conțin grăsimi saturate și colesterol care pot înfunda arterele și are un conținut scăzut de sodiu”, a declarat Maxine Smith, dietetician, pentru Parade.

Este, de asemenea, bogată în beta-glucan, un tip de fibră care poate reduce colesterolul și întări sistemul imunitar. Un studiu a constatat că persoanele care au consumat drojdie nutritivă au fost cu 25% mai puțin predispuse să răcească, iar cei care au răcit au avut simptome mai ușoare în comparație cu un grup placebo.

Aceeași fibră susține sănătatea digestivă, acționând ca un prebiotic care hrănește bacteriile bune din intestin și promovează mișcările intestinale regulate. Unele studii sugerează, de asemenea, că poate ajuta persoanele cu IBS, cercetătorii descoperind că pacienții care au luat 500 mg zilnic timp de opt săptămâni au avut mai puține probleme cu balonarea, durerea și disconfortul. Drojdia nutritivă conține, de asemenea, crom, un mineral care joacă un rol în reglarea zahărului din sânge. Combinată cu conținutul său de fibre, drojdia nutritivă poate ajuta la reducerea poftelor și la menținerea senzației de sațietate pentru mai mult timp — ceea ce ar putea susține o greutate sănătoasă și ar reduce riscul de diabet și boli de inimă.

Care sunt potențialele dezavantaje ale drojdiei nutritive?

Înainte de a începe să pui drojdie nutritivă peste tot, ia o pauză. Prea mult dintr-un lucru bun poate avea efectul opus.

Unele mărci conțin mai mult decât cantitatea zilnică recomandată de niacină (vitamina B3) în doar două linguri, conform Harvard Health. Dozele mari de niacină pot provoca înroșire, unde brațele, fața și pieptul devin roșii și încep să ardă, să mâncărimi sau să furnicături. De asemenea, poate provoca dureri de cap, erupții cutanate și amețeli. Drojdia nutritivă este, de asemenea, plină de fibre, asigurând aproximativ 20% din necesarul zilnic într-o porție de două linguri. Deși majoritatea oamenilor ar putea folosi mai multe fibre în dieta lor, creșterea aportului prea rapid poate duce la balonare, crampe și alte simptome gastro-intestinale incomode.

Dacă aveți o alergie la drojdie sau boli intestinale precum boala Crohn sau colita ulcerativă, drojdia nutritivă ar putea agrava simptomele. De asemenea, conține tiramină, un compus care poate interacționa periculos cu o clasă de antidepresive cunoscute sub numele de IMAO (inhibitori de monoaminoxidază). Pentru persoanele care iau aceste medicamente, chiar și cantități mici pot declanșa o creștere bruscă a tensiunii arteriale și dureri de cap.

Cum să o folosești fără să-ți faci rău

Dacă aveți sensibilități alimentare sau afecțiuni preexistente, consultați medicul înainte de a adăuga drojdia nutritivă în dieta dumneavoastră.

Nu există o recomandare oficială privind cantitatea zilnică de consum, dar începerea cu o lingură și creșterea treptată de acolo este o opțiune sigură, conform Verywell Health.

Drojdia nutritivă poate fi o modalitate ușoară și gustoasă de a adăuga vitamine, minerale și proteine suplimentare meselor tale — dar experții spun că nu ar trebui să o tratezi ca pe un multivitamină. „Este menită să fie un condiment, nu să fie luată ca supliment sau consumată în exces”, a declarat Nancy Oliveira, dietetician, pentru Harvard Health.

FOTO: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult