Gătitul acasă te ajută să slăbești. Află de ce

  • Publicat:
Gătitul acasă te ajută să slăbești. Află de ce

Studii ample susțin un adevăr simplu despre alimentație: gătitul acasă este o modalitate puternică și accesibilă de a oferi atât ție cât și familiei tale alimente sănătoase perfecte pentru un metabolism puternic. Să mănânci acasă te ajută să eviți produsele procesate și pline de aditivi care îți pot afecta sănătatea.

Nu-ți face griji: poți să mănânci sănătos și în afara casei când este necesar. Fie că ești în vacanță, la o cină specială sau trebuie să iei ceva rapid într-o zi aglomerată, este mai ușor ca niciodată să găsești alimente mai sănătoase pe meniuri. Cu toate acestea, multe studii au arătat că mesele preparate acasă te ajută automat să mănânci mai curat, facilitând astfel atingerea unei greutăți corporale și a unui corp mai sănătos.

Iată câteva motive pentru care gătitul acasă te ajută să slăbești:

Mesele preparate acasă te ajută să controlezi caloriile fără a le număra

Într-un studiu recent realizat pe mai mult de 18.000 de persoane, cercetătorii au raportat că, atunci când mănâncă în oraș, oamenii consumă cu 800 de calorii mai mult pe masă decât acasă. De asemenea, au consumat mai multe grăsimi saturate și sodiu – ambele fiind demonstrate în alte studii că pot afecta metabolismul și pot contribui la creșterea în greutate. Surpriza: mesele la restaurant aveau aproape aceeași cantitate de grăsime și chiar mai mult sodiu decât alimentele de tip fast-food.

Acasă mănânci mai multe alimente curate care stimulează metabolismul 

Oamenii care pregătesc mâncare acasă consumă mai multe fructe, legume și cereale integrale decât cei care se bazează pe mâncăruri procesate, ambalate sau consumate în afara casei, conform unui studiu recent. Lipsa timpului a fost principala cauză pentru care oamenii din acest studiu nu pregăteau mese acasă mai des, dar, de fapt, este ușor să pregătești o masă sănătoasă în doar câteva minute.

Rămâi automat mai slab când mănânci acasă

Într-un studiu revelator care a urmărit obiceiurile alimentare și starea de sănătate a 3.031 de persoane timp de 15 ani, cei care mâncau fast food de două sau mai multe ori pe săptămână se îngrășau cu 4,5 kg mai mult decât cei care mâncau rar astfel. Într-un alt studiu realizat de aceeași universitate, femeile care mâncau fast food o dată în plus pe săptămână pe parcursul a 3 ani câștigau în plus 700 g.

Dar când mănânci în oraș…

Atunci când mănânci în oraș, stai la o masă înaltă aproape de o fereastră – ambele lucruri te pot ajuta să mănânci mai puțin și mai sănătos, conform cercetărilor realizate de Brian Wansink, PhD, directorul Laboratorului de Alimentație de la Universitatea Cornell. În experimentele lui Wansink, oamenii care stăteau lângă ferestre sau la mese înalte comandau mâncare mai sănătoasă și tindeau să sară peste desert și alcool în comparație cu cei care stăteau în separeurile slab iluminate.

De ce? Faptul de a fi mai vizibil și de a sta într-o poziție mai dreaptă și mai alertă te poate face să fii mai atent la foame și la tentațiile alimentare, făcându-te mai puțin predispus să alegi ceva ce știi că nu este sănătos.

Sursă foto: Shutterstock

CITEȘTE ȘI: Cum să devii un bucătar mai bun acasă – 10 rețete și trucuri de gătit pe care oricine le poate învăța

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Varză cu Cârnați Oltenești și omletă cu Șuncă Praga și Cotlet Haiducesc