Un nutriționist afirmă că o mână de curmale uscate poate reduce glicemia, ajuta la pierderea în greutate, îmbunătăți sănătatea intestinală și reduce colesterolul.
Scriind pentru The Telegraph, Emily Kerrigan a declarat că aceste fructe uscate sunt bogate în fibre, potasiu, fier, cupru, clorură, mangan și vitamina B3.
„Fiind carbohidrați bogați în fibre, curmalele ajută la protejarea inimii: un aport mai mare de fibre a fost asociat cu un risc mai scăzut de boli cardiovasculare, diabet de tip 2 și obezitate, precum și cu niveluri mai scăzute de colesterol și tensiune arterială”.
Emily a menționat că fibrele din curmale te mențin sătul mai mult timp, sprijinind pierderea în greutate, și contribuie la scăderea tensiunii arteriale, a glicemiei și a colesterolului.
De asemenea, fibrele din curmale hrănesc bacteriile benefice din intestin și protejează mucoasa intestinală, în timp ce vitaminele și mineralele îmbunătățesc sănătatea sângelui și digestia. Emily a mai spus că aceste fructe sunt bogate în polifenoli, care au proprietăți antioxidante și antiinflamatorii.
Citește și: Curmalele: care este cel mai bun moment al zilei în care să le consumi?
„Tot mai multe studii sugerează că acești polifenoli pot juca un rol în prevenirea sau chiar tratarea bolilor cardiovasculare, a cancerului și a obezități”.
Cercetătorii au descoperit că fructele uscate, inclusiv curmalele, nu provoacă un vârf al nivelului de glucoză în sânge, comparativ cu alimentele bogate în amidon. Un studiu a arătat că curmalele, caisele, stafidele și sultanele au un scor mai mic pe indicele glicemic decât pâinea albă.
Studiul, publicat în revista Nutrition and Diabetes, a concluzionat că persoanele cu diabet și cei care urmează diete bazate pe indice glicemic pot consuma fructe uscate.
Alimentele cu indice glicemic ridicat, precum pâinea albă, majoritatea cerealelor pentru mic dejun, cartofii și orezul, determină o creștere bruscă a glicemiei și a insulinei. În schimb, carbohidrații din alimentele cu indice glicemic scăzut, cum ar fi pastele, fasolea, lintea și anumite cereale integrale precum orzul și ovăzul, sunt digerați mai lent, ducând la o creștere mai mică a glicemiei.
Foto: shutterstock