Dieta pentru bursită și tendinită. Cu ce să înlocuiești alimentele „păcătoase” să scapi de inflamație

Află ce alimente ar trebui evitate dacă suferi de tendinită calcificantă, bursită sau ambele.
  • Publicat:
Dieta pentru bursită și tendinită. Cu ce să înlocuiești alimentele „păcătoase” să scapi de inflamație
Dieta pentru bursită și tendinită. Cu ce să înlocuiești alimentele „păcătoase” să scapi de inflamație

Bursita și tendinita calcificantă sunt afecțiuni dureroase cauzate de inflamații în jurul articulațiilor și tendoanelor. Deși tratamentul constă în repaus, medicamente și fizioterapie, o dietă antiinflamatoare poate ajuta, de asemenea. Află ce alimente ar trebui evitate dacă suferi de tendinită calcificantă, bursită sau ambele.

Ce cauzează  tendinita și bursita?

Potrivit Harvard Health Publishing, tendinita este considerată o leziune cauzată de suprasolicitare. Fie că este vorba de prea multe meciuri de tenis, fie de prea mult timp petrecut în grădină sau greblând, aceasta provoacă durere și inflamație într-o zonă a corpului, precum umărul sau cotul. Acest tip de afecțiune apare atât la femei, cât și la bărbați, și este frecvent întâlnită între vârstele de 40 și 60 de ani.

Tratamentul implică, de obicei, medicamente antiinflamatoare, inclusiv injecții cu corticosteroizi, dacă este necesar. De asemenea, se recomandă fizioterapia pentru menținerea mobilității și redobândirea forței musculare.

Conform aceleiași surse, bursita este cauzată de inflamația bursei, adică un sac cu lichid care înconjoară și protejează articulațiile. Deși umărul este un loc comun pentru această afecțiune, multe persoane dezvoltă bursită și la șolduri, coate sau glezne. Tratamentul este similar cu cel al tendinitei: repaus, antiinflamatoare și exerciții terapeutice.

Așadar, ambele afecțiuni implică durere și inflamație. Pe lângă tratamentul medicamentos, alimentația poate avea un impact semnificativ.

Ce alimente să eviți dacă ai tendinită sau bursită?

Pare un clișeu, dar e adevărat: ești ceea ce mănânci. Dacă ai inflamații, o dietă sănătoasă te poate ajuta să te vindeci mai repede și să reduci durerea. Pentru început, evitarea zahărului în exces este una dintre cele mai importante măsuri pentru a opri inflamația. Un studiu publicat în European Journal of Clinical Nutrition în august 2015 a arătat că persoanele care au băut o doză de suc cu zahăr pe zi timp de șase luni au avut niveluri mai ridicate de acid uric.

Fructoza din băuturile carbogazoase poate crește acidul uric, ceea ce, la rândul său, declanșează inflamație de grad redus și rezistență la insulină. Fundația pentru Artrită afirmă că grăsimile saturate, din alimente precum pizza, brânză, carne roșie și paste, declanșează și ele inflamația. Se recomandă evitarea următoarelor grupe:

Este posibil să fi auzit despre oțetul de mere ca tratament pentru tendinita calcificantă. Din păcate, Fundația pentru Artrită raportează că nu există dovezi științifice care să susțină eficiența acestuia în reducerea inflamației.

Alimente care reduc inflamația

Acum că știi ce alimente să eviți, iată ce ar trebui să incluzi în dietă. Un studiu publicat în august 2019 în revista Nutrients sugerează că dieta mediteraneană tradițională poate reduce inflamația și îmbunătăți sănătatea cardiovasculară. Prin urmare, ia în considerare să-ți aprovizionezi bucătăria cu următoarele alimente antiinflamatoare:

  • Pește (somon, ton, macrou, sardine)
  • Legume cu frunze verzi
  • Roșii
  • Nuci (nuci, migdale)
  • Fructe (cireșe, căpșuni, fructe de pădure)
  • Cereale integrale
  • Ulei de măsline extravirgin

Turmericul poate reduce, de asemenea, inflamația. Un articol din octombrie 2017 din revista Foods a evidențiat beneficiile curcuminei, un micronutrient din acest condiment. S-a constatat că acest antioxidant este eficient în tratarea inflamațiilor, artritei, durerilor musculare induse de efort, afecțiunilor metabolice, bolilor degenerative oculare și chiar anxietății. Poți consuma turmeric sub formă de supliment sau adăugat în curry, supe și alte preparate.

Deși oțetul de mere nu ajută în tendinită, Harvard Health Publishing menționează că și cafeaua ar putea fi benefică. Poți savura cu încredere cafeaua de dimineață, știind că este bogată în polifenoli și compuși antiinflamatori. În plus, majoritatea oamenilor ar fi de acord că este cu mult mai gustoasă decât oțetul de mere.

Foto: shutterstock

Surse:

  • https://www.health.harvard.edu/pain/ouch-shoulder-pain-and-how-to-treat-it
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26081486/
  • https://www.arthritis.org/health-wellness/healthy-living/nutrition/foods-to-limit/8-food-ingredients-that-can-cause-inflammation
  • https://www.arthritis.org/health-wellness/healthy-living/nutrition/anti-inflammatory/10-arthritis-food-myths
  • https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC6723673/
  • https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC5664031/
Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Redactor-șef
ALEXANDRA NECŞOIU, redactor-șef, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe ...
citește mai mult