Dacă ai încercat să scapi de acele kilograme încăpățânate, sunt șanse mari să fii deja familiarizată cu dietele tradiționale. Dar ai auzit de „reverse dieting” (dieta inversă)? Această abordare strategică presupune creșterea treptată a aportului caloric după o perioadă de restricție. Iată exact cum funcționează acest regim alimentar și de ce este benefic pentru femeile aflate la menopauză care vor să piardă în greutate.
Reverse dieting înseamnă să crești treptat numărul de calorii consumate după o perioadă de restricție sau dietă. Această metodă este folosită pentru a corecta încetinirea metabolică ce apare atunci când corpul se adaptează la un aport insuficient de hrană, un fenomen tot mai întâlnit la femeile de vârstă mijlocie care țin diete de ani de zile.
Dar să nu înțelegi greșit: nu este vorba despre a mânca mai mult ca să slăbești. Este vorba despre recalibrarea metabolismului, restabilirea disponibilității energiei și sprijinirea proceselor fiziologice necesare pentru menținerea masei musculare, refacerea echilibrului hormonal și pierderea de grăsime care chiar durează. Femeie nu trebuie să privească reverse dieting ca pe o dietă propriu-zisă, ci mai degrabă ca pe o recalibrare metabolică, una care sprijină îmbătrânirea activă și performantă pe care ne-o dorim.
Să nu uităm că metabolismul încetinește în mod natural și treci printr-o multitudine de schimbări hormonale în timpul menopauzei. Multe femei mănâncă mai puțin ca să încerce să slăbească, dar asta poate avea efectul invers. Dacă mănânci prea puțin, prea mult timp, îți pui corpul în modul de conservare. Reverse dieting, adică dieta inversă, poate ajuta prin creșterea treptată a aportului caloric până la un nivel la care organismul tău se simte din nou în siguranță să ardă grăsimi.
Pentru femeile aflate în perimenopauză sau menopauză, un plan alimentar de reverse dieting ar putea arăta astfel:
Scopul este să ai mese echilibrate, cu suficientă proteină, fibre și grăsimi sănătoase pentru a sprijini sănătatea musculară și hormonală, în timp ce crești treptat aportul caloric total cu aproximativ 50–100 de calorii pe zi, în fiecare săptămână.
Dacă dieta face parte din rutina ta de ceva vreme și progresul în pierderea în greutate a stagnat sau dacă ai probleme cu somnul, te simți obosită, iritabilă sau îți este frig, ar putea fi timpul.
Începe încet și adaugă aproximativ 50–100 de calorii pe săptămână și urmărește cum reacționează corpul tău. Scopul este să îți crești aportul caloric fără să pui grăsime, așa că ritmul depinde de cum îți răspund energia, starea de spirit și greutatea în timp.
Foto: shutterstock