Dieta Atlantică, la fel de bună ca dieta Mediteraneană. Cum te ajută să-ți subțiezi talia și să scapi de forma de măr a corpului

Dieta Atlantică pune accentul și pe consumul de pește și fructe de mare, cartofi, pâine, lapte și brânză, limitând consumul de carne și vin.
  • Publicat:
Dieta Atlantică, la fel de bună ca dieta Mediteraneană. Cum te ajută să-ți subțiezi talia și să scapi de forma de măr a corpului
Dieta Atlantică, la fel de bună ca dieta Mediteraneană. Cum te ajută să-ți subțiezi talia și să scapi de forma de măr a corpului

Persoanele care au urmat dieta Atlantică au redus semnificativ dimensiunile taliei și și-au îmbunătățit nivelul colesterolului, arată un nou studiu. Dieta Atlantică face referire la obiceiurile alimentare din Spania și Portugalia, care se concentrează pe preparatele locale, proaspete, minim procesate și gătite în casă. Această dietă este similară popularei dietei Mediteraneene, ambele gravitând în jurul consumului de legume, fructe, cereale integrale, fasole și ulei de măsline. Dieta Atlantică pune accentul și pe consumul de pește și fructe de mare, cartofi, pâine, lapte și brânză, limitând consumul de carne și vin.

Cercetătorii au selectat la întâmplare membri din 231 de familii din Spania pentru a urma acest tip de dietă timp de șase luni sau pur și simplu să urmeze stilul de viață obișnuit pentru a servi ca grup de comparație. Familiile din studiu au inclus 231 bărbați și 343 de femei cu vârste între 18 și 85 de ani, media de vârstă fiind de 47 de ani.

Participanții la studiu care au urmat dieta Atlantică au participat și la sesiuni educaționale și clase de gătit. Descoperirile au fost publicate luna aceasta în JAMA Network Open.

Cercetătorii au descoperit că participanții din grupul care a urmat dieta Atlantică erau mai puțin predispuși cu 68% să fie diagnosticați cu sindromul metabolic pe perioada studiului, adică în cele șase luni. Dintre participanții din grupul Atlantic, doar 2.7% au fost diagnosticați cu sindrom metabolic în șase luni, comparativ cu 7.3% dintre persoanele din grupul de control.

Sindromul metabolic (uneori numit sindromul de rezistență la insulină) poate fi diagnosticat dacă o persoană semnalează trei sau mai multe caracteristici dintre următoarele:

  • o talie mărită sau forma corpului similar unui măr
  • hipertensiune arterială
  • hiperglicemie
  • un nivel crescut al trigliceridelor
  • un nivel scăzut al colesterolului HDL

Comparativ grupului de control, participanții la studiu care au urmat dieta Atlantică au reușit să reducă dimensiunea taliei și creșterea nivelului de colesterol HDL, cunoscut drept „colesterolul bun”.

Nu s-au observat diferențe de măsurători între grupuri în cazul tensiunii arteriale, glicemiei sau trigliceridelor, însă participanții din grupul care a urmat dieta Atlantică erau mai puțin predispuși să se confrunte cu afecțiuni multiple majore care pot contribui la sindromul metabolic.

Foto: shutterstock

Surse:

https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2814624

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân