Cum să îți îmbunătățești relația cu mâncarea în 6 pași simpli

Diete, alimente nesănătoase, mâncatul pe fond emoțional, vinovăție, mese luate pe fugă, în fața laptopului. Dacă și tu ai trecut prin aceste situații, este momentul să îți îmbunătățești relația cu mâncarea.
  • Publicat:
Cum să îți îmbunătățești relația cu mâncarea în 6 pași simpli

Mâncarea reprezintă o parte semnificativă a vieților noastre. Este ceva de care avem nevoie pentru a supraviețui, dar poate fi și mult mai mult decât atât. Pentru mulți dintre noi, mâncarea înseamnă confort, plăcere și o modalitate de a ne conecta cu ceilalți.

Din păcate, pentru unii oameni, mâncarea poate fi și o sursă de anxietate și de stres. Dacă te confrunți cu o relație dificilă cu alimentele, nu te îngrijora – nu ești singur! Iată cum poți îmbunătăți relația ta cu mâncarea și cum să te bucuri de experiență în loc să o privești cu teamă.

Transformă mesele în momente plăcute

Mesele ar trebui să fie momente de relaxare, nu de stres. Încearcă să creezi o atmosferă pe care să o aștepți cu nerăbdare și să o savurezi. Pune muzică, aprinde câteva lumânări și concentrează-te pe aspectele pozitive ale mâncatului.

Practică mâncatul conștient 

Mâncatul conștient, așa cum îi spune și numele, presupune să fii conștient de ceea ce consumi, dar și de cantitatea de alimente de la o masă. Această abordare ajuta la reducerea mâncatului emoțional și contribuie la echilibru și la aportul de nutrienți adecvați din mesele tale. Fii atent la semnalele corpului tău în timp ce mănânci, cum ar fi momentul când te simți sătul sau când ai nevoie de mai multă mâncare.

Evită sentimentul de vinovăție legat de mâncare 

Consumul ocazional de alimente considerate nesănătoase nu te face o persoană rea! Amintește-ți că toată lumea are poftă de anumite alimente și este în regulă să te răsfeți din când în când. Spune-ți că mâncarea nu este inamicul tău, este o sursă de energie și plăcere.

Pune accent pe calitate în loc de cantitate 

Prioritizarea calității în locul cantității te poate ajuta să faci alegeri mai sănătoase în ceea ce privește alimentele. Alege feluri de mâncare nutritive, eventual preparate în casă, în loc să depinzi de alimentele nesănătoase din motive de comoditate.

Vorbește cu cineva despre probleme tale cu mâncarea 

Dacă te confrunți cu o relație dificilă cu mâncarea, vorbitul cu cineva poate fi foarte util. Un terapeut sau un dietetician poate oferi perspectivă asupra motivelor pentru care ai dificultăți în controlul obiceiurilor tale alimentare și te poate ajuta să dezvolți strategii sănătoase pentru a le gestiona.

Alocă-ți timp pentru a savura mâncarea

A mânca prea repede poate duce la consumul de mai multă hrană decât ai nevoie. În schimb, încetinește ritmul și concentrează-te asupra gustului, texturii și aromei alimentelor. Mâncatul conștient nu te ajută doar să te bucuri mai mult de masă, ci contribuie și la reglarea dimensiunilor porțiilor. De exemplu, dacă îți iei timp să savurezi fiecare înghițitură, s-ar putea să descoperi că o porție mică este suficientă.

Îmbunătățirea relației tale cu mâncarea nu se întâmplă peste noapte – necesită răbdare și perseverență. Urmează aceste sfaturi și fă mici schimbări în timp, astfel încât să poți începe să te bucuri din nou de mese și să faci alegeri sănătoase pentru tine.

Foto: Shutterstock

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Thai Massage, abordarea holistică pentru well-being