Ce se întâmplă în organismul tău cand mănânci carne de miel, de fapt. Cine nu are voie să-l consume

Cine ar trebui să evite carnea de miel și cum o consumăm corect pentru a ne proteja sănătatea?
  • Publicat:
Ce se întâmplă în organismul tău cand mănânci carne de miel, de fapt. Cine nu are voie să-l consume

Pe masa de Paște a românilor, carnea de miel este, în mod tradițional, nelipsită. Gustoasă, fragedă și încărcată de simboluri religioase și culturale, această delicatesă este considerată de mulți un răsfăț culinar anual. Cu toate acestea, medicii atrag atenția că nu toată lumea ar trebui să o consume, iar modul de preparare și asociere cu alte alimente este esențial pentru a evita problemele de sănătate.

Carnea de miel – beneficii nutriționale importante

Potrivit dr. Alexandru Nechifor, medic internist și gastroenterolog la Spitalul Județean Galați, carnea de miel are o valoare nutritivă ridicată, cu multiple beneficii pentru organism, mai ales atunci când este consumată cu moderație și gătită corespunzător.

„Carnea de miel este o carne de foarte bună calitate, dacă animalul are peste 13-14 kg. Este bogată în fier – ceea ce o face utilă în combaterea anemiei – și conține acizi grași Omega 3, potasiu, fosfor, calciu, zinc și vitamine din complexul B”, explică medicul.

Un alt avantaj este compoziția grăsimilor. Aproximativ 65% dintre acestea sunt grăsimi sănătoase, mononesaturate și polinesaturate, benefice pentru sistemul cardiovascular, iar doar 35% sunt grăsimi săturate, care pot deveni problematice în exces.

Pentru cine poate fi periculoasă carnea de miel

Deși benefică în multe cazuri, carnea de miel nu este recomandată tuturor. Dr. Nechifor subliniază că există categorii de persoane care ar trebui să evite sau să consume cu prudență acest tip de carne.

Persoanele cu afecțiuni cardiovasculare și colesterol ridicat

Carnea de miel, deși mai slabă decât alte tipuri de carne roșie, rămâne o carne grasă, mai ales când este gătită în moduri tradiționale (prăjită, combinată cu ouă, organe și alcool). Cei cu boli de inimă sau colesterol crescut ar trebui să evite excesul.

Bolnavii de gută, afecțiuni renale sau pancreatice

„Carnea de miel este bogată în purine – substanțe care formează acidul uric în organism. Persoanele care suferă de gută, dar și cele cu probleme renale sau pancreatice trebuie să o evite”, avertizează medicul.

Consumul excesiv poate declanșa sau agrava crize de gută sau poate contribui la formarea pietrelor la rinichi.

Persoanele cu boli hepatice sau digestive

Carnea de miel poate fi greu de digerat, mai ales dacă este combinată cu multe ouă, maioneze, prăjeli și alcool, așa cum se întâmplă adesea la mesele de sărbătoare. Cei cu boli hepatice, gastrite sau alte tulburări digestive trebuie să fie precauți.

Cum trebuie gătită carnea de miel

Dr. Nechifor recomandă metode de preparare cât mai blânde cu sistemul digestiv. Astfel, mielul ar trebui:

  • gătit la cuptor, în mod ideal fără adaosuri de grăsimi
  • înăbușit sau la grătar, fără ulei
  • evitat prăjit sau în combinații grele cu sosuri și ouă

„Dacă este pregătit corect, la cuptor și fără grăsimi adăugate, carnea de miel pierde o mare parte din grăsimile saturate și devine mult mai prietenoasă cu organismul”, mai spune medicul.

Cu ce putem mânca carnea de miel

Pentru a sprijini digestia și a reduce impactul asupra organismului, specialiștii recomandă ca mielul să fie consumat alături de:

  • salate proaspete: salată verde, spanac, rucola, pătrunjel
  • legume de sezon: ridichi, ceapă verde, roșii, castraveți
  • alimente bogate în fibre, care ajută digestia

„Trebuie să profităm de primăvară și să adăugăm cât mai multe legume proaspete în farfurie. Ele ajută digestia și reduc impactul cărnii asupra sistemului digestiv și cardiovascular”, explică dr. Nechifor.

Masa tradițională de Paște, o provocare pentru sistemul digestiv

Un alt aspect important este moderația. Doctorul avertizează că mesele îmbelșugate, lipsite de pauze între ele, pot duce la probleme digestive și chiar spitalizări.

„Mesele ar trebui să fie la 5-6 ore distanță. Cei care au ținut Postul trebuie să revină treptat la o alimentație normală. Trecerea bruscă la mese grase, pline de proteine și dulciuri poate provoca crize digestive, pancreatite sau colici biliare.”

Alimentele tradiționale precum ouăle, pasca, drobul sau cozonacul sunt delicioase, dar trebuie consumate cu prudență. Nici excesul de alcool nu este recomandat, fiind un factor agravant pentru problemele hepatice și digestive.

„Există viață și după aceste sărbători. Bucurați-vă de ele fără excese și cu grijă față de organismul dumneavoastră”, este mesajul dr. Alexandru Nechifor.

Sursă foto – Arhivă CSID

Urmărește CSID.ro pe Google News
Maria Crișan - Web-editor
Sunt pasionată de tot ce ține de sănătate și lifestyle. Jonglând dintotdeauna cu „armele” cele mai puternice, cuvintele, îmi place să împărtășesc cu cititorii diverse sfaturi și idei despre tot ceea ce înseamnă o viață trăită sănătos și frumos. Lucrez în jurnalism de 3 ani, ...
citește mai mult