Ce să bei înainte de culcare dacă vrei să slăbești. Ingredientul care îmbunătățește sensibilitatea la insulină și îți ține glicemia scăzută când te trezești

Un expert în sănătate a dezvăluit beneficiile neașteptate ale consumului unei băuturi simple, preparate acasă, înainte de culcare.
  • Publicat:
Ce să bei înainte de culcare dacă vrei să slăbești. Ingredientul care îmbunătățește sensibilitatea la insulină și îți ține glicemia scăzută când te trezești
Ce să bei înainte de culcare dacă vrei să slăbești. Ingredientul care îmbunătățește sensibilitatea la insulină și îți ține glicemia scăzută când te trezești

Un expert în sănătate a dezvăluit beneficiile neașteptate ale consumului unei băuturi simple, preparate acasă, înainte de culcare. Dr. Eric Berg, DC, specializat în nutriție, cetoză și post intermitent, susține că oțetul de mere poate oferi beneficii extraordinare pentru sănătate, inclusiv posibilitatea de a reduce nivelul glicemiei și de a sprijini pierderea în greutate.

Ce să bei înainte de culcare dacă vrei să slăbești

Oțetul de mere este un tip de oțet obținut din mere zdrobite și fermentate, drojdie și zahăr, relatează Mirror. Poate fi achiziționat din majoritatea supermarketurilor.

Într-unul dintre videoclipurile sale, intitulat „De ce să consumi oțet de mere înainte de culcare”, Dr. Berg explică faptul că acidul principal din oțetul de mere, acidul acetic, are un efect anti-glicemic puternic.

„Asta înseamnă că poate ajuta la reducerea glicemiei după o masă”, a spus el. „Acidul acetic poate, de asemenea, să reducă glicemia dimineața. În mod normal, nivelul zahărului din sânge ar trebui să fie scăzut dimineața. Există un fenomen numit fenomenul zorilor sau efectul zorilor, când glicemia este mai mare dimineața. Aceasta deoarece nivelul ridicat de zahăr nu provine din dietă, ci din ficat.

Ficatul produce glucoză suplimentară din proteine, grăsimi și cetone. Acest proces se numește gluconeogeneză. El poate fi cauzat de o problemă de reglare a glicemiei, precum rezistența la insulină, prediabetul sau diabetul”, a continuat specialistul.

Cum poate acidul acetic să contribuie la scăderea glicemiei?

Hiperglicemia (n.r- nivelul ridicat al zahărului din sânge) reprezintă un risc pentru sănătate, deoarece, pe termen lung, poate genera numeroase complicații. Creșterile temporare pot fi mai puțin alarmante, dar hiperglicemia persistentă sau severă poate afecta vasele de sânge și nervii, crescând riscul de boli cardiovasculare, accident vascular cerebral, probleme renale, neuropatie, retinopatie și alte afecțiuni grave.

Simptomele glicemiei crescute apar de obicei lent și pot fi vizibile doar când nivelul devine extrem de ridicat. Printre semnele frecvente se numără: sete excesivă, urinare frecventă, oboseală, vedere încețoșată și scădere în greutate. În schimb, glicemia scăzută (hipoglicemia) poate provoca tremurături, transpirație, anxietate și bătăi rapide ale inimii.

Citește și: Nu consuma oțet de mere dacă iei aceste pastile!

Factorii obișnuiți care declanșează hiperglicemia la persoanele cu diabet includ dieta, activitatea fizică, medicamentele, bolile și stresul. Consumul excesiv de zaharuri sau amidon, omiterea medicației, lipsa activității fizice și stresul sau infecțiile pot duce la creșterea glicemiei.

Glicemia crescută poate apărea și dacă tratamentul pentru diabet nu funcționează corespunzător, dacă luați anumite medicamente (precum steroizi) sau după o intervenție chirurgicală. Acidul acetic, componentul principal din oțet, poate influența enzimele care descompun carbohidrații atât în gură, cât și în tractul digestiv, încetinind astfel eliberarea zahărului în sânge.

Cercetările sugerează că oțetul de mere poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină, ceea ce înseamnă că organismul răspunde mai bine la insulină și reglează mai eficient glicemia. În plus, unele studii au constatat că un consum regulat de oțet de mere poate reduce nivelul glicemiei pe nemâncate.

Deși este asociat cu diverse beneficii, oțetul de mere nu este recomandat ca tratament universal sau ca terapie principală pentru o anumită afecțiune. Unele cercetări sugerează că ar putea sprijini reglarea glicemiei, gestionarea greutății și îmbunătățirea nivelului de colesterol, dar sunt necesare mai multe studii pentru confirmarea acestor efecte. În general, este considerat sigur în cantități mici, dacă este diluat corespunzător.

Numeroase studii arată că oțetul de mere poate influența întârzierea golirii gastrice, ceea ce duce la variații mai mici ale glicemiei. În 2023, un studiu a demonstrat că persoanele cu diabet de tip 2 care au consumat zilnic 30 ml de oțet de mere și-au îmbunătățit nivelurile de hemoglobină A1c, comparativ cu grupul de control.

Un studiu din 2018, axat pe adulți supraponderali și obezi, a arătat că participanții care au urmat o dietă hipocalorică și au consumat zilnic două linguri (30ml) de oțet de mere au pierdut mai mult în greutate după 12 săptămâni decât cei care nu au consumat deloc.

Cum puteți introduce oțetul de mere în stilul de viață?

  • Diluați întotdeauna oțetul de mere cu apă înainte de a-l consuma. Începeți cu o cantitate mică (o linguriță) și creșteți treptat pe măsură ce organismul se obișnuiește.
  • Consumați-l cu câteva ore înainte de culcare, nu chiar înainte, pentru a minimiza riscul de reflux gastric.
  • Dacă aveți probleme de sănătate sau luați medicamente, consultați medicul înainte de a introduce oțetul de mere în rutina zilnică.
  • Fiți conștienți că substanțele acide, precum oțetul de mere, pot provoca indigestie sau reflux, mai ales dacă sunt consumate aproape de ora somnului.
  • Aciditatea poate afecta treptat smalțul dentar. Este recomandat să vă clătiți gura cu apă imediat după consum.

Înainte de a face modificări în regimul alimentar sau în stilul de viață, este esențial să consultați un specialist medical. Apelați întotdeauna la medic sau la un alt furnizor de servicii medicale pentru evaluare, diagnostic și recomandări, dacă aveți nelămuriri legate de o afecțiune.

Foto: shutterstock

Surse:

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Redactor-șef
ALEXANDRA NECŞOIU, redactor-șef, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe ...
citește mai mult