Mulți oameni experimentează, din când în când, o poftă puternică de dulce. Totuși, specialiștii în nutriție avertizează că dorința constantă de a consuma ciocolată ar putea semnala o carență nutritivă, mai exact un nivel scăzut de magneziu, un mineral esențial pentru buna funcționare a organismului.
Magneziul joacă un rol esențial în peste 300 de procese enzimatice, contribuind la formarea oaselor, reglarea glicemiei, susținerea funcțiilor musculare și nervoase. În mod normal, necesarul poate fi acoperit printr-o dietă echilibrată, însă deficiențele nu sunt rare.
Alimentele bogate în magneziu includ leguminoasele, frunzele verzi, nucile, semințele, produsele integrale și anumite tipuri de carne sau pește. Totuși, potrivit getsurrey, pofta de ciocolată, în special de ciocolată neagră, poate fi un indiciu că organismul cere un „plus” de magneziu.
Ciocolata neagră, datorită conținutului ridicat de cacao, este una dintre cele mai bogate surse alimentare de magneziu. Un baton mare poate acoperi peste 70% din necesarul zilnic. Cu toate acestea, consumul trebuie limitat din cauza aportului caloric ridicat.
Alternativele sănătoase sunt numeroase, iar aici putem enumera semințele de dovleac, migdalele, bananele, smochinele sau spanacul pot furniza o cantitate similară de magneziu fără riscul unui exces de zahăr sau grăsimi.
Conform Cleveland Clinic, semnele precoce ale deficitului de magneziu pot include:
Dacă problema este ignorată, pot apărea manifestări mai severe precum aritmii cardiace, amorțeli, schimbări de dispoziție sau chiar convulsii.
Deficiența de magneziu este mai frecventă la persoanele cu afecțiuni digestive (boala Crohn, celiachie), diabet de tip 2 sau consum cronic de alcool. De asemenea, vârstnicii au o absorbție redusă a mineralului, ceea ce sporește riscul dezechilibrului.
Foto: shutterstock