Când vine vorba de subțierea taliei, brânza se află de obicei pe lista alimentelor de evitat, iar asta pentru că multe sortimente au un conținut ridicat de grăsimi saturate, care pot crește nivelul colesterolului rău și pot duce la un risc mai mare de accident vascular cerebral sau boli de inimă. Din fericire, nu toate tipurile de brânză sunt la fel, iar multe sunt, de fapt, recomandate atunci când încerci să îți atingi obiectivele de slăbire.
Multe tipuri de brânză sunt bogate în proteine, grăsimi sănătoase și nutrienți esențiali precum calciul, care susțin menținerea masei musculare, sănătatea metabolismului și echilibrul hormonal. De fapt, dacă ai peste 40 de ani și ești concentrată pe recompoziția corporală sau pe reducerea grăsimii corporale totale, brânzeturile de înaltă calitate îți pot susține obiectivele (atunci când sunt consumate în porții corecte!!) și combinate cu alimentele potrivite.
Dacă încerci să scapi de grăsimea abdominală și să îți susții obiectivele de sănătate, iată șapte tipuri de brânzeturi pe care le poți consuma.
Indiferent dacă îți place cu biscuiți, legume, în smoothie sau simplă, brânza cottage este o gustare delicioasă care poate susține pierderea în greutate. Este incredibil de bogată în proteina cazeină, care se digeră lent și te menține sătulă ore întregi. O jumătate de cană conține aproximativ 14 grame de proteine și doar 90–110 calorii, în funcție de conținutul de grăsime. E recomandat să consumi varianta cu 0% grăsime și să o combini cu fructe de pădure și semințe de chia pentru o gustare prietenoasă cu glicemia, care construiește masă musculară și îți satisface pofta de dulce.
Citește și: Cum să faci brânză cottage acasă, din două ingrediente. Ieși mai ieftin decât să o cumperi din magazin!
Nu te simți vinovată dacă adaugi parmezan în salate. Este natural sărac în lactoză și oferă 10g de proteine la 28g. Poți să-l folosești ca topping peste ouă, legume sau salate pentru a crește aportul de proteine și senzația de sațietate, fără să fie nevoie de cantități mari. Cu cât ești mai sătulă, cu atât vei avea mai puține fluctuații ale glicemiei și mai puține pofte mai târziu.
Mozzarella este delicioasă topită pe pâine, în salate sau, practic, în orice combinație îți place. Brânza are o textură cremoasă și un gust delicat, cu un echilibru excelent între proteine și grăsimi. Mozzarella parțial degresată oferă aproximativ 7g de proteine la 28g pentru aproximativ 70–80 de calorii. Este o alegere inteligentă atunci când vrei să te simți sătulă, dar să rămâi pe drumul cel bun.
Presară peste salate, în sosuri sau dips-uri pentru un plus de savoare și un amestec nutritiv. Este natural mai săracă în grăsimi și adesea mai ușor de digerat, mai ales pentru femeile sensibile la laptele de vacă. O cantitate mică oferă un gust intens, iar 28g conțin aproximativ 4–5g de proteine și 70–80 de calorii.
Brânza de capră are un gust unic, este versatilă și are un conținut mai scăzut de lactoză, fiind mai bine tolerată de persoanele care au probleme la consumul de brânză. Are o aromă ușor acrișoară, este cremoasă și bogată în acizi grași cu lanț scurt, care pot susține metabolismul grăsimilor. 28g de brânză de capră oferă 5g de proteine și grăsimi sănătoase care ajută la reglarea hormonilor foamei, precum leptina.
Ricotta are un gust ușor dulce și o textură fină, fiind ideală atât pentru preparate sărate, cât și dulci. Fie că îți place în paste, în deserturi precum cheesecake sau ca ingredient în diverse sosuri, este un aliment pe placul multora și, în plus, este sănătos. Ricotta este o sursă excelentă de proteine din zer, care susțin refacerea musculară și arderea grăsimilor. Este moale și tartinabilă, așa că o poți folosi pe pâine prăjită, în smoothie-uri sau chiar ca desert sănătos cu scorțișoară și cacao. O jumătate de cană conține aproximativ 14g de proteine și 170 de calorii.
Cașcavalul elvețian are un gust distinct, care nu este pe placul tuturor, dar este ideal pentru sandvișuri, salate și preparate calde precum omletele sau burgerii.
Cașcavalul elvețian este o variantă cu conținut scăzut de sodiu și bogată în proteine, perfectă pentru a crea mese sățioase. O felie conține aproximativ 8g de proteine și mai puțini carbohidrați decât majoritatea brânzeturilor. Este, de asemenea, bogată în calciu și vitamina B12, care sprijină producția de energie și compoziția corporală.
Foto: shutterstock