Cancer – de ce oamenii sub 50 de ani sunt mai expuși. Ce să eviți

Unele obiceiuri de viață comune ar putea duce la declanșarea cancerului, chiar la persoanele sub 50 de ani conform unui studiu de la Harvard Medical School.
  • Publicat:
Cancer – de ce oamenii sub 50 de ani sunt mai expuși. Ce să eviți
Ce factori de risc are cancerul la persoanele sub 50 de ani? Studiu. Foto: Shutterstock

Dacă în urmă cu câteva decenii, cuvântul cancer era foarte rar auzit ca și diagnostic medical, astăzi statisticile s-au schimbat. Și se pare că această boală preferă persoane din ce în ce mai tinere. Un grup de cercetători de la Harvard Medical Scholl au prezentat motive pentru care ratele de cancer la persoanele sub 50 de ani sunt în creștere rapidă. „Din datele noastre, am observat ceva numit efectul cohortei de naștere”, a declarat Shuji Ogino, profesor de patologie la Harvard Medical School și unul dintre coautorii studiului. Spre exemplu, cei generația născută în 1960 are mai multe riscuri să dezvolte cancer la vârste mai tinere, decât generația născută în 1950 menționează The Daily Digest.

Ogino a vorbit cu Harvard Gazette despre cercetare și a explicat că cei care s-au născut în ultimele decenii au avut riscuri mai mari de a dezvolta cancer, deoarece au fost probabil expuși la mai mulți factori de risc la o vârstă mai mică decât generațiile mai vechi. Vârsta la care ești expus la factorii de risc este foarte importantă Potrivit autorilor studiului, rolul factorilor de risc și momentul în care a avut loc expunerea la aceștia a fost factorul determinant în ceea ce privește motivul pentru care cancerul a fost în creștere la populațiile mai tinere din întreaga lume.

Cât a durat studiul?

Înarmați cu aceste date, autorii studiului au concluzionat că riscul de a face cancer pentru persoanele sub 50 de ani este probabil să continue să crească în „generațiile succesive”. Pentru acest studiu fost analizate date despre pacienți oncologici diagnosticați cu 14 tipuri de cancer pe o perioadă de 12 ani, mai exact între 2000 și 2012, căutând posibili factori de risc de cancer. Atenție, acest studiu nu este extins la nivel global. Cu toate acestea, autorii studiului au remarcat că a existat o problemă majoră cu cercetarea lor și au spus că nu a inclus suficiente informații despre țările cu venituri mici și medii, potrivit Harvard Gazette, ceea ce înseamnă că este greu de generalizat rezultatele la nivel mondial.

Cancer – factori de risc

Printre concluziile studiului se numără factorii de risc. Aceștia sunt, surpriză, sau nu: alcool, obezitate, fumat. Și alimentația foarte procesată ar putea duce la apariția acestei tip de maladie. Alimentele foarte procesate influențează negative sănătatea intestinală. Mai mult de jumătate din cancerele studiate au fost legate de intestine „Dintre cele 14 tipuri de cancer în creștere pe care le-am studiat, opt erau legate de sistemul digestiv. Alimentele pe care le consumăm hrănesc microorganismele din intestinul nostru”, a precizat Ugai. Dieta afectează microbiomul sau dacă este echilibrată îl favorizează. „Dieta afectează în mod direct compoziția microbiomului și, în cele din urmă, aceste modificări pot influența riscul de boală și rezultatele”, a continuat autorul principal al studiului.

Dieta în stil occidental – incriminată pentru apariția cancerului

Alimentele importante pe care trebuie să le evitați, pe baza rezultatelor studiului, sunt: zahărul, carnea roșie și tot ceea ce este foarte procesat și care se găsește de obicei într-o „dietă de tip occidental”.

Lipsa somnului – nu are efecte pozitive asupra sănătății

Potrivit aceluiași studiu, privarea de somn a fost, de asemenea, identificată ca fiind unul dintre principalii factori de risc posibil. Autorii studiului au constatat că, în timp ce adulții încă mai păstrează, în general, un program de somn similar cu cel al predecesorilor lor, copiii sunt mult mai privați de somn în prezent.

Surse: Harvard Magazine, The Daily Digest

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân