Cafeaua cu ciuperci câștigă tot mai mult teren ca substitut pentru doza zilnică de cofeină de dimineață. Deși ideea de „a bea” ciuperci s-ar putea să nu sune prea atrăgător, acest trend a atras atenția datorită numeroaselor beneficii pentru sănătate și a efectului suplimentar de energie.
Susținătorii cafelei cu ciuperci spun că aceasta ajută la un somn mai bun și oferă în același timp mai multă energie, îmbunătățește concentrarea, stimulează sistemul imunitar și reduce inflamația, potrivit unei publicații Harvard Health. Unii producători de cafea cu ciuperci susțin, de asemenea, că băutura poate îmbunătăți starea de spirit și sănătatea intestinală.
Majoritatea cafelelor cu ciuperci conțin totuși cofeină, dar într-o cantitate de aproximativ jumătate față de o ceașcă obișnuită de cafea. Infuzia este preparată, de regulă, cu ciuperci medicinale, printre care soiuri comune precum chaga, coama leului, reishi, cordyceps, king trumpet și coada curcanului, menționează Harvard Health.
Aceste ciuperci sunt considerate adaptogene și fac parte dintr-o infuzie de tip „adaptogenic mushroom coffee”, destinată susținerii sănătății. Într-un videoclip postat pe Instagram, prezentatoarea Dana Perino de la emisiunile America’s Newsroom și The Five de pe Fox News și-a exprimat pasiunea pentru cafeaua cu ciuperci alături de colegii săi Rachel Campos-Duffy și Charlie Hurt de la Fox & Friends.
„Sunt o mare susținătoare și ador cafeaua bună”, a spus Perino în timp ce colegii ei au luat o înghițitură. „E ca o supă de ciuperci”, a comentat Hurt cu dezaprobare. „Tocmai mi-ai stricat momentul”, a spus Campos-Duffy. „Eram pe cale să zic ‘grozavă’”.
Perino i-a dat cafelei cu ciuperci nota 10 din 10, în timp ce Campos-Duffy i-a dat un 4, iar Hurt un 1.
Motivul pentru care este benefic consumul de ciuperci adaptogene este că introduci în organism antioxidanți puternici și, poate, îți crești capacitatea de a face față factorilor de stres.
Studiile recente au confirmat proprietățile de stimulare a imunității și de reglare a metabolismului ale ciupercilor medicinale, potrivit Harvard Health. Nivelul ridicat de antioxidanți din aceste ciuperci poate contribui, de asemenea, la încetinirea procesului de îmbătrânire, deși nu există, încă, cercetări clinice privind efectele specifice ale cafelei cu ciuperci.
Foto: shutterstock