Un medic a explicat cum poți evita să te îmbolnăvești în vacanță, respectând câteva reguli simple și spune că există un lucru de care ar trebui să te ferești întotdeauna când ești la all-inclusive și mănânci la bufet. Dr. Masarat Jilani, medic de familie, a oferit sfaturi înainte de vacanțele de vară, perioadă în care mulți vor pleca în străinătate.
„În primul rând, merită să ne amintim că nu toate problemele digestive din timpul vacanțelor sunt cauzate de toxiinfecții alimentare. Sistemul nostru digestiv funcționează cel mai bine în rutină, iar perturbarea cauzată de călătorii poate modifica felul în care acesta reacționează. La unii, asta poate duce la constipație, dar poate provoca și urgență digestivă sau chiar diaree.
Nu este vorba doar despre călătorie în sine, ci și despre mâncăruri bogate, picante sau necunoscute, care pot copleși sistemul digestiv, mai ales dacă acasă ai o dietă simplă. Ia-o treptat. Dacă în mod obișnuit nu mănânci mult, încercarea de a „scoate banii pe care i-ai dat” încă din prima seară la bufet îți poate aduce efecte secundare neplăcute. Asta nu înseamnă că toxiinfecțiile alimentare nu sunt un risc real la all-inclusive. Mâncarea care stă mult timp la temperatura nepotrivită, care poate fi atinsă de alți turiști sau care a suferit contaminare încrucișată, este întotdeauna un semnal de alarmă.
Așadar, ține minte: alege cu grijă ce și cât mănânci, respectă igiena mâinilor, consumă doar apă îmbuteliată și evită gheața în băuturi. Să ai probleme digestive în vacanță este neplăcut, dar de regulă trece în câteva zile. Dacă simptomele persistă sau se agravează, roagă hotelul să contacteze un medic, mai ales dacă ai febră sau semne de deshidratare”, a spus Dr. Jilani potrivit getsurrey.co.uk.
Ori de câte ori este posibil, optează pentru mâncare fierbinte și preparată pe loc. Acest lucru este adesea posibil pentru preparate precum omletele sau opțiunile vegetariene. Dacă alegi să mănânci la bufet, fii atent la orice mâncare care e doar călduță, mai ales carne, pește, ouă și preparate pe bază de lactate care ar putea sta de ceva timp pe masă.
Evită alimente precum brânzeturile locale nepasteurizate, deserturile pe bază de cremă care nu au fost păstrate la rece și înghețata care a început să se topească. Orice aliment care ar trebui să fie rece sau înghețat, dar care a fost lăsat afară, este un semnal de alarmă.
Consumă fructe de mare doar dacă sunt foarte proaspete și bine preparate termic. Nu este momentul să încerci sushi pentru prima dată. În plus, nu îți încărca farfuria doar pentru că mâncarea e „gratuită”. Să mănânci în exces în căldură te va face să te simți mai rău decât îți dorești în vacanță.
Citește și: Mănânci des în oraș? Atenție la alimentele ce pot produce toxiinfecție alimentară
Deși mulți își amintesc să consume doar apă îmbuteliată în străinătate, este important să o folosești și la spălatul pe dinți. Chiar dacă nu înghiți apa, te expui totuși unui risc. Evită gheața în băuturi, cu excepția cazului în care ești sigur că a fost făcută din apă purificată. Dacă ai dubii, cere să vezi de unde provine gheața când ești la bar.
Verifică întotdeauna sigiliile sticlelor îmbuteliate pentru a te asigura că nu au fost reumplte sau modificate. O altă sursă de apă de care să te ferești este barul de salate. Dacă nu ești sigur că legumele au fost spălate cu apă sigură, îmbuteliată, presupune că nu au fost. Dacă vrei să te bucuri de produsele locale proaspete, spală-le tu însuți cu apa ta îmbuteliată.
Măcar la un nivel minim, spală-ți întotdeauna mâinile înainte de a mânca și după ce folosești toaleta, dar asta ar trebui să faci și acasă. În călătorii, este bine să fii și mai vigilent. Poartă la tine un dezinfectant pe bază de alcool și folosește-l frecvent. Asigură-te că și cei mici își spală bine mâinile și nu se grăbesc înapoi la piscină sau plajă.
Ia în considerare administrarea unui supliment cu probiotice înainte și în timpul călătoriei pentru a-ți sprijini flora intestinală. Persoanele cu stomac sensibil pot beneficia de acest lucru, deoarece probioticele ajută la întărirea mecanismelor naturale de apărare ale intestinului în fața oricărei perturbări. Totuși, probioticele nu îți dau „liber la orice”, iar eficiența lor poate varia mult de la un produs la altul. Incluzând surse naturale de probiotice, precum kefirul, iaurtul cu culturi vii și alimentele fermentate precum kimchi sau varza murată, poți obține beneficii mai constante.
Excesul de alcool poate reduce rezistența organismului la infecții digestive și te poate face mai puțin atent la ce alegi să mănânci (după cum ar spune mulți supraviețuitori ai kebaburilor dubioase).
Deși poate fi tentant să profiți de barul all-inclusive, amintește-ți să îți dozezi consumul, mai ales în climă caldă. Epuizarea termică sau deshidratarea pot avea simptome similare cu toxiinfecția alimentară, iar intoxicația cu alcool poate fi și mai gravă. Chiar dacă băuturile sunt turnate din sticle de marcă, acestea pot fi reumplute cu versiuni locale mai tari și nereglementate. Asta înseamnă că ai putea consuma un procent de alcool mai ridicat decât crezi – așa că bea încet și rămâi hidratat.
Foto: shutterstock