Alimente care inversează procesul de îmbătrânire la bărbații peste 50 de ani. Ce trebuie să mănânce zilnic, de fapt, să oprească timpul în loc

Un studiu recent publicat în revista Aging a identificat anumite alimente care ar putea inversa procesul de îmbătrânire la nivel celular.
  • Publicat:
Alimente care inversează procesul de îmbătrânire la bărbații peste 50 de ani. Ce trebuie să mănânce zilnic, de fapt, să oprească timpul în loc
Alimente care inversează procesul de îmbătrânire la bărbații peste 50 de ani. Ce trebuie să mănânce zilnic, de fapt, să oprească timpul în loc

Un studiu recent publicat în revista Aging a identificat anumite alimente care ar putea inversa procesul de îmbătrânire la nivel celular, în special la bărbații de vârstă mijlocie. Cercetători din întreaga SUA au dorit să înțeleagă modul în care alimentația influențează vârsta epigenetică, adică vârsta celulelor și țesuturilor, care poate fi diferită de vârsta cronologică (cea din buletin).

Ce este vârsta epigenetică?

Vârsta epigenetică poate fi mai mare decât vârsta reală, influențată de factori precum:

  • Mediu
  • Stil de viață
  • Dietă

Cu toate acestea, cercetătorii au descoperit că anumite alimente de origine vegetală, denumite științific metil-adaptogeni, pot reduce vârsta epigenetică, adică pot „întineri” celulele.

Alimente care pot inversa îmbătrânirea celulară:

  • Turmeric
  • Ceai verde
  • Ceai oolong
  • Rozmarin
  • Usturoi
  • Fructe de pădure

Ce s-a descoperit în studiu legat de procesul de îmbătrânire și inversarea lui

  • Bărbații cu o vârstă epigenetică mai mare decât vârsta cronologică au beneficiat cel mai mult de pe urma acestor alimente.
  • Scăderea în greutate nu a avut un efect asupra vârstei epigenetice, contrazicând unele studii anterioare care susțineau că restricția calorică poate întârzia îmbătrânirea.

Cum s-a desfășurat studiul:

  • 43 de bărbați sănătoși, cu vârste între 50 și 72 de ani
  • Împărțiți în două grupuri: unul a urmat o dietă specifică, celălalt nu
  • S-au măsurat nivelurile epigenetice înainte și după intervenție

Dieta recomandată includea zilnic:

  • ½ cană de fructe de pădure
  • ½ linguriță de rozmarin
  • ½ linguriță de turmeric
  • 2 căței de usturoi
  • 2 căni de ceai verde
  • 3 căni de ceai oolong

De asemenea, dieta mai includea: ficat, ouă, carne slabă, legume variate, semințe de floarea-soarelui și dovleac. Produsele lactate, cerealele, leguminoasele și alcoolul au fost excluse complet.

Rezultate:

  • Participanții care au urmat dieta au avut o scădere medie a vârstei epigenetice de 0,498 ani
  • Consumul a 1–2 sfecle roșii pe zi a dus la o reducere de 0,317 ani
  • Reducerea greutății corporale nu a fost corelată cu întinerirea celulară

Foto: shutterstock

Sursă: https://www.aging-us.com/article/206240/text

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Redactor-șef
ALEXANDRA NECŞOIU, redactor-șef, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe ...
citește mai mult