Alimente care ajută corpul să se răcorească pe caniculă. Ce să mănânci, de fapt, să nu mai „mori de cald”

Ingrediente precum turmericul și ghimbirul stimulează circulația, ajutând corpul să se răcorească. Dar lista nu se oprește aici!
  • Publicat:
Alimente care ajută corpul să se răcorească pe caniculă. Ce să mănânci, de fapt, să nu mai „mori de cald”
Alimente care ajută corpul să se răcorească pe caniculă. Ce să mănânci, de fapt, să nu mai „mori de cald”

Cu temperaturile care ating cote ridicate, fiecare dintre noi caută soluții eficiente care să ne răcorească. Se pare că anumite alimente fierbinți sau picante pot ajuta corpul să-și regleze temperatura și să ajungi la o senzație confortabilă chiar și pe caniculă.

Ingrediente precum turmericul și ghimbirul stimulează circulația, ajutând corpul să se răcorească. Coriandrul crește toleranța la căldură, în timp ce ardeiul iute activează mecanismele noastre naturale de răcire.

Ingrediente care ajută corpul să se răcorească

CEAIUL

O cană de ceai fierbinte, chiar și pe arșiță, poate fi surprinzător de răcoritoare și ajută la hidratare.

Cercetătorii de la Universitatea Cambridge au demonstrat că, indiferent dacă e vorba de ceai negru, Earl Grey sau ceai verde, atunci când o băutură este mai caldă decât corpul, aceasta activează receptorii de căldură de pe limbă, care transmit corpului semnalul să transpire, răcorindu-l.

CEAPA

Consumul de ceapă are multe beneficii împotriva căldurii. Fie gătită, fie crudă, această legumă conține compuși sulfuroși care stimulează transpirația pentru a reduce temperatura corpului.

Ceapa este, de asemenea, bogată în quercetină, un flavonoid cu efect răcoritor, care ajută organismul să facă față stresului provocat de temperaturile ridicate. Beneficiile asupra circulației contribuie suplimentar la scăderea temperaturii corporale. Fiecare ceapă hidratantă este compusă în proporție de aproximativ 90% din apă.

Citește și:Dieta potrivită pe timp de caniculă. Dr. Adina Rusu: „Organismul nostru produce şi mai multă căldură”

TOCANA

O tocană consistentă poate părea mai potrivită pentru meniul de iarnă. Dar, fie că fierbeți carne, pui sau legume, lichidele din oală contribuie la menținerea nivelului de hidratare. Condimentele precum sarea sunt ideale pentru echilibrarea nivelului de electroliți, iar legumele mixte aduc minerale esențiale pe timp de caniculă, precum magneziu și potasiu.

Pentru o variantă de vară, alegeți o tocană mai ușoară, cu bază de supă.

SUPA DE ROȘII

Un bol de supă poate să dea inițial senzația de încălzire, însă prin transpirație corpul va începe rapid să se răcorească. Orice tip de supă contribuie la hidratare, dar această variantă clasică este o alegere excelentă pentru vară, deoarece roșiile conțin 94% apă.

Sunt, de asemenea, bogate în antioxidantul licopen, care poate ajuta la protejarea pielii împotriva soarelui. Supa poate fi servită și rece, sub formă de gazpacho în stil spaniol.

ANANAS

Această delicatesă tropicală este plină de bromelaină, un compus cu puternic efect antiinflamator, cunoscut pentru capacitatea de a ajuta organismul să combată efectele căldurii și inflamației.

De asemenea, sprijină digestia, mai ales dacă temperaturile ridicate v-au afectat stomacul. Conținând 86% apă, ananasul menține hidratarea și ajută la reglarea temperaturii corporale. Poate fi consumat în felii reci sau adăugat în smoothie-uri.

MENTA

Menta proaspătă conține mentol, care activează receptorii de frig din cavitatea bucală, ajutând la răcorirea naturală. În plus, are un gust revigorant.

Puteți cultiva mentă pe pervaz, pentru a o folosi ca garnitură, sau să presărați frunze uscate congelate în diverse preparate. Este utilă și pentru durerile de cap provocate de căldură.

ÎNGHEȚATA

Poate că nu este cel mai nutritiv aliment pentru zilele toride, dar o înghețată la cornet ajută temporar la răcorire. Pentru beneficii mai durabile, un sorbet ușor pe bază de fructe sau o înghețată tip „lollypop” din congelator va reface mai bine rezervele de lichide.

Foto: shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Redactor-șef
ALEXANDRA NECŞOIU, redactor-șef, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe ...
citește mai mult