Afinul este un fruct puternic, care conține antioxidanți și vitamina K, substanțe ce contribuie la combaterea îmbătrânirii și reduc riscul de declin neurologic. Potrivit nutriționistei Jo Williams, care scrie pe site-ul BBC Good Food, afinele „au unul dintre cele mai ridicate niveluri de antioxidanți dintre fructele și legumele consumate frecvent”.
Ea adaugă că cercetările au arătat, de asemenea, o legătură între consumul de afine și reglarea tensiunii arteriale, reducerea riscului de boli de inimă și controlul glicemiei, toți fiind indicatori importanți în prevenirea bolilor cronice și în promovarea unei vieți mai lungi și sănătoase.
Site-ul medical Healthline afirmă că afinele sunt „în general bogate în fibre, vitamina C și polifenoli antioxidanți” și mai adaugă că „Consumul de fructe de pădure poate ajuta la prevenirea și reducerea simptomelor multor boli cronice”. De asemenea, menționează că afinele conțin polifenoli antioxidanți numiți antocianine, care pot reduce stresul oxidativ. Acest lucru poate scădea riscul de boli de inimă, diabet de tip 2 și declin neurologic.
Descoperă și: Dieta cu afine, ideală pentru sezonul cald
Totodată, consumul de afine ca parte a unei diete nutritive poate îmbunătăți sănătatea inimii prin:
Afinele sunt o sursă puternică de antioxidanți. Antioxidanții luptă împotriva radicalilor liberi, care pot deteriora celulele pielii și pot duce la apariția ridurilor și a petelor cauzate de vârstă. Afinele au un scor ORAC (o măsură a activității antioxidante) atât de mare încât, la un moment dat, erau considerate unul dintre cele mai puternice alimente antioxidante de pe Pământ.
Afinele sunt, de asemenea, o excelentă sursă de vitaminele C și K. Vitamina C ajută organismul să absoarbă fierul din surse vegetale, esențial pentru un sistem imunitar sănătos. Vitamina K ajută la prevenirea pierderii de masă osoasă odată cu înaintarea în vârstă.
148g de afine oferă următoarele valori nutriționale:
Foto: shutterstock