5 vegetale bogate în vitamina A și cum să le integrezi în dietă

  • Publicat:
5 vegetale bogate în vitamina A și cum să le integrezi în dietă

Vitamina A are multe beneficii, inclusiv ajută la menținerea unei vederi sănătoase și a funcției imunitare.

Te-ai întrebat vreodată cum poți să te plimbi prin casă în mijlocul nopții fără să te lovești de un perete? Mulțumită vitaminei A. Nutrientul solubil în grăsimi ajută la menținerea vederii nocturne, printre alte o mie de alte lucruri.

Vitamina A face multe în corp. Ajută funcția imunitară și contribuie la menținerea vederii, dinților, oaselor, pielii și unghiilor sănătoase. Vitamina A susține, de asemenea, creșterea celulară și joacă un rol critic în menținerea în bună stare de sănătate a mai multor organe vitale, inclusiv inima, plămânii și rinichii.

Deși deficiența de vitamina A este rară, asigurându-te că incluzi alimente bogate în aceasta în dietă. Iată câteva dintre acestea: 

Morcovi

Ca aproape toate legumele portocalii, morcovii sunt o sursă excelentă de vitamina A. Ei sunt bogați în beta-caroten și antioxidanți. O jumătate de ceașcă de morcovi cruzi furnizează 184% din valoarea zilnică recomandată de vitamina A.

Cum să îi consumi: Morcovii sunt incredibil de delicioși când sunt gătiți la cuptor și îi poți pune pe un pat de spanac pentru o dublă doză de vitamina A. Sau să-i consumi cruzi. Alege bastonașe de morcovi cu două linguri de humus ca gustare energizantă.

Cartofi dulci

Cartofii dulci sunt o altă sursă excelentă de vitamina A. Aceste legume rădăcinoase au și vitaminele C și B6, potasiu, fibre și niacină, un nutrient folosit pentru transformarea alimentelor în energie. Un singur cartof dulce copt furnizează 561% din valoarea zilnică recomandată de vitamina A – dar trebuie să mănânci și coaja pentru a beneficia de toți nutrienții.

Cum să îi consumi: Poți să mănânci cartofii dulci copți sau să îi amesteci în aluat pentru brioșe sau clătite. Îi poți consuma și la micul dejun: încearcă un cartof dulce la cuptor cu o lingură de unt de nuci, iaurt de cocos și semințe de cânepă – combinația perfectă de proteine, grăsimi și carbohidrați complecși.

Varză kale

Împreună cu fructele și legumele portocalii, legumele cu frunze verde închis reprezintă o modalitate excelentă de a-ți crește aportul de vitamina A. Varza kale este considerată un superaliment deoarece este plină de nutrienți și beneficii. Printre aceștia se numără în principal vitaminele A și K, calciul și potasiul, un electrolit care ajută la funcționarea nervilor și a mușchilor.

Cum să o consumi: Înlocuiește în salate verdeața obișnuită cu varză kale. Sau prepară un pesto bazat pe varză kale. Pune câteva frunze de kale într-un blender împreună cu usturoi, ulei de măsline, brânză parmezan (o altă sursă bună de vitamina A), suc de lămâie și semințe de pin.

Spanac

Ia-l exemplu pe Popeye și bucură-te cât poți de des de această legumă verde. Doar o jumătate de ceașcă de spanac congelat furnizează 229% din valoarea zilnică recomandată de vitamina A. Spanacul conține potasiu, vitamina K și fibre. De asemenea, are și alți antioxidanți care pot fi utili în managementul diabetului, spre exemplu.

Cum să îl consumi: Există foarte multe lucruri pe care le poți face cu spanacul și cu varza kale, deoarece le poți savura atât crude, cât și gătite, plus că se gătesc în câteva minute. Fă-l baza salatei tale sau sotează-l cu puțin usturoi și ulei de măsline ca garnitură. Dacă nu îți place gustul spanacului sau nu îți place textura lui, îl poți strecura în chiftele sau burgeri.

Caise deshidratate

Ai nevoie de doar 10 caise deshidratate pentru a obține 25% din valoarea zilnică recomandată de vitamina A. Acestea îți vor furniza, de asemenea, calciu, fosfor, potasiu și vitamina C.

Cum să le consumi: Caisele sunt ușor de ronțăit, dar sunt și un adaos delicios în salate și în preparatele cu orez. Doar taie-le în jumătate și adaugă-le.

Sursă foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân