Dulcea aroma a dietei de succes

Te-ai intrebat vreodata cui ii "datorezi" placerea de a manca mai mult decat ai cu adevarat nevoie, cine te face sa uiti de regulile de aur ale nutritiei si de costumul de baie cu doua numere mai mic in care ai promis solemn ca o sa incapi pana la vara? S
  • Publicat:
Dulcea aroma a dietei de succes
Dulcea aroma a dietei de succes

Simtul mirosului ar putea fi elementul cheie cautat de cei care incearca tot felul de regimuri de slabire care mai de care mai sofisticate. Cel putin asa considera Alan Hirsch, MD, directorul „Smell and Taste Treatment and Research Foundation“ din Chicago. El crede ca, in cazul in care tragi adanc in piept mirosul mancarii inainte de masa, vei pacali creierul sa creada ca ai mancat mai mult decat ai facut-o de fapt. Specialistul american si-a publicat studiul in „Journal of Advancement in Medicine“ si aduce dovezi stiintifice care arata ca mult-cautatul regim ideal de slabire se afla chiar sub… nasul nostru. In cadrul studiului lui Alan Hirsch, au fost testate peste 3.000 de persoane obeze care si-au folosit simtul mirosului pentru a slabi in medie 15 kg intr-o perioada de 6 luni. Ele au reusit sa scape de aceste kilograme in plus inhaland diferite mirosuri. De cate ori le era foame, miroseau fie o banana, fie un ananas, fie menta sau mar. Apoi li se permitea sa manance dupa pofta inimii. Rezultatul? Kilogramele au disparut cat ai zice hapciu. (Mediafax)

Suna bine, nu? Chiar daca nu putem fi convinsi de la prima „degustare“ a mirosului unui preparat culinar ca stomacul nostru se va multumi doar cu aroma, mai ales ca papilele gustative incep sa-si ceara drepturile si glandele salivare sa-si faca meseria, sunt convinsa ca merita sa incercam. Sa nu uitam nici o clipa ca suntem condusi de creier. Daca nu o sa-l folosim „altfel“, desi mainile noastre lucreaza in acest timp, decat in scopul de a ne gandi la „ce ne-ar face placere“ sa mai mancam, este logic ca portia sa devina XXL si sa nu ne gasim locul si pantalonii potriviti sau puterea de a ne concentra daca nu rontaim ceva.

Mirosul si gustul pe podium
Acelasi cercetator american, Alan Hirsch, si-a continuat studiile pe aceasta tema pornind de la teoria ca daca avem in preajma mancaruri ce contin usturoi sau ceapa ni se instaleaza mai repede decat ar fi normal senzatia de foame. Si acest lucru poate fi demonstrat cu usurinta pe „pofta“ fiecaruia dintre noi. Pentru a-si sustine teoria conform careia ne putem „hrani“ creierul si reduce cantitatea de mancare prin inhalarea mirosului preparatelor, Hirsch a inventat cristalele aromate care au menirea de a intensifica mirosul mancarii si a-i determina pe consumatori sa consume mai putin. Aceste cristale nu modifica cu nimic gustul, ci doar intensifica mirosul. Un alt punct al ipotezei lui se refera la faptul ca multi oameni s-au ingrasat dupa ce si-au pierdut abilitatea de a mirosi. De altfel, 90% dintre oameni considera ca gustul este strans legat de miros. Spre exemplu, nu multi se incumeta sa guste ceva ce nu miroase apetisant. Care este legatura dintre nas si creier? Creierul trimite semnale daca senzatia de saturatie s-a instalat sau nu. Deci conteaza cat de multa mancare ingerezi, cat de mult mirosi si cat iti place gustul.

Arome de mancare la tub
Hirsch le-a cerut unor studenti la medicina carora le era foame sa inspire timp de 10 minute mirosul unor bomboane de ciocolata si le-a lasat dulciurile pe birou. Doar ca acestia nu s-au saturat doar cu aroma, ci le-au mancat pe toate. Americanul nu s-a lasat asa usor si a inventat „tuburile cu miros de mancare“. De data aceasta a avut si rezultate. A luat sub observatie peste 3.100 de oameni la dieta si a constatat ca persoanele care au inhalat miresmele din tuburi au slabit in medie 15 kilograme in 6 luni, fata de cei care au mers doar pe dieta traditionala si au fost mai usori doar cu 6 kilograme. Cercetatorul nu a avut o explicatie foarte clara, dar considera ca diversele arome (chiar si ale unor alimente „interzise“ gen: gogosi) le-au satisfacut poftele si nu au fost tentati sa se abata de la dieta. Bineinteles ca aceste „trucuri“ sunt contestate de o pleiada de specialisti care considera ca sportul si dieta echilibrata sunt cele mai sigure si sanatoase cai pentru a slabi si mentine greutatea.

Putin si variat
Indiferent cat de contestate sunt principiile dietelor propuse de Hirsch, trebuie sa recunoastem ca sunt intr-o stransa legatura cu proverbul care ne spune ca bucatarii se satura doar mirosind ceea ce gatesc. Oricum, cei mai multi specialisti ne sfatuiesc sa ne folosim de toate simturile atunci cand mancam, sa admiram, sa mirosim, sa  simtim gustul mestecand incet si bine, sa mancam chiar si cu mana (cand se poate). Si sa nu ne ferim de condimentele naturale care vor da mancarurilor sanatoase arome noi.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Magda Vasiliu
Magda Vasiliu
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”