Astazi ti-ai baut lapticul?

Laptele are un gust delicios, iar studiile arata ca ajuta la mentinerea greutatii in limite normale si imbunatateste functia metabolica.
  • Publicat:
Astazi ti-ai baut lapticul?
Astazi ti-ai baut lapticul?

De ce ne place laptele si pledam pentru consumul a cel putin un pahar pe zi? Pentru ca e sanatos, are un gust delicios, iar studiile arata ca ajuta la mentinerea greutatii in limite normale si imbunatateste functia metabolica.

 

Un pahar de lapte asigura organismului nutrienti esentiali precum:

Calciu: ajuta la fortificarea oaselor;

Vitamina A: intareste vederea si mentine prospetimea pielii;

Vitamina B12: absolut necesara pentru activitatea celulara, diminueaza riscul de atac de cord si Alzheimer;

Vitamina D: reduce riscul de boli cardiace si protejeaza impotriva unor tipuri de cancer;

Proteine: servesc drept sursa de energie;

Potasiu: ajuta mentinerea presiunii arteriale in limite normale.

Iar daca esti pretentioasa, ai de unde alege. Pe rafturile supermarketurilor se gasesc mai multe feluri, dupa preferinte:

Laptele de soia: acesta este alegerea perfeta pentru vegetarieni, pentru cei care tin post, pentru persoanele care sufera de intoleranta la lactoza. Spre deosebire de laptele de origine animala, cel vegetal obtinut din boabe de soia reprezinta o sursa extraordinara e fibre.

Bogat in grasimi saturate, fitoestrogeni vegetali (compusi ale caror beneficii pentru sanatate sunt nenumarate), si fara colesterol, laptele din soia are un singur neajuns: nu contine calciu. Totusi, unii producatori si-au imbogatit produsul cu calciu, astfel incat o dieta bazata pe lapte din soia nu produce in mod obligatoriu carente.

Laptele fara lactoza: are aceeasi valoare nutritiva ca si laptele obisnuit, singura diferenta fiind aceea ca lactoza a fost neutralizata pentru a fi mai usor digerat si de persoanele sensibile. Asta intrucat aproximativ 75% din populatia lumii sufera de intoleranta la lactoza.

Lactoza este principalul glucid din lapte. In mod normal, in intestinul subtire exista o enzima, lactaza, care descompune lactoza pentru a putea fi absorbita in sange. Deficitul acestei enzime in organism declanseaza ceea ce cunoastem sub denumirea de intoleranta la lactoza.

Laptele organic:
cel mai pur si mai sanatos lapte. Acesta provine de la vacute hranite in mod cat mai natural, cu porumb, soia si iarba proaspata si carora fermierii nu le-au administrat niciodata antibiotice si hormoni sintetici de crestere.

In aceste conditii, pretul laptelui organic ajunge sa fie cel putin dublu fata de cel normal. Insa, daca este intradevar atat de eco precum pretind producatorii, face toti banii!

Daca nu iti place laptele, poti sa-l consumi sub forma de preparate. Iata cateva idei:

In combinatie cu cerealele pentru micul dejun

Amestecat in ceasca cu ciocolata calda

Fiert cu orez

Amestecat in blender impreuna cu fructe congelate, pentru o bautura delicioasa

Adaugat la ceaiul negru, cappuccino, cafea filtru etc.

In loc de smantana, la ciorbe.

Citeste si Lactatele de capra, o optiune inspirata
Cosmetica gurmanda

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Acai, un miracol impotriva obezitatii?
Acai, un miracol impotriva obezitatii?
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”