CSÎD a încercat – Căciula lui Guguţă, desert moldovenesc cu vişine – reţetă dietetică

Fie că vreţi să folosiţi vişine proaspete, fie vişine din compot, fie vişine congelate - tortul de clătite Cuşma lui Guguţă (Căciula lui Guguţă) este delicios.
  • Publicat:
CSÎD a încercat - Căciula lui Guguţă, desert moldovenesc cu vişine - reţetă dietetică
CSÎD a încercat - Căciula lui Guguţă, desert moldovenesc cu vişine - reţetă dietetică, foto Mădălina Drăgoi

Vişinele, aceste ”bombe” pline de vitamine şi nutrienţi au apărut prin grădini şi prin pieţe. O minunăţie să le culegi şi să le savurezi. Din punctul meu de vedere, vişinele sunt fructul perfect pentru a fi consumat în orice stare – proaspăt, congelat (mereu am în congelator 1 kg de vişine), în compot (preferatul meu), în dulceaţă, gem sau chiar vişine deshidratate. Şi de ce nu chiar într-un desert.

Şi cum perioada pandemiei ne-a transformat pe majoritatea dintre noi în bucătari şi patiseri, iată că m-am gândit să înnobilez vişinele pe care le aveam în congelator, acum că tot au apărut cele proaspete, într-un desert tradiţional din Republica Moldova – ”Cuşma lui Guguţă” sau ”Căciula lui Guguţă”. Probabil mulţi dintre dumneavoastră îl ştiţi este un tort din clătite, cu vişine şi frişcă. A căutat sugestii pe internet pentru modul de preparare şi am constatat că există chiar şi varianta preparării rulourilor la cuptor. Însă am vrut o reţetă delicioasă, simplu de preparat şi mai dietetică. Aşadar, am ales că făcut foi de clătite cât mai fine (din făina albă), am folosit circa 800 g vişine congelate fără sâmburi şi smântână pe care am transformat-o în friscă cu ajutorul unui mixer.

visine desert

Căciula lui Guguţă sau Cuşma lui Guguţă – reţetă

Ingrediente foi de clătite

  • 1,5 linguri de făină pentru fiecare foie de clătită pe care vreţi să o faceţi
  • 1 ou
  • Apă minerală carbogazoasă (în funcţie de cantitatea de făină)
  • 1 lingură ulei

Mod de preparare
Într-un bol, se amestecă inredientele. Se lasă mixul la odihnit circa 20 de minute. Apoi într-o tigaie uscată, unsă cu ulei şi ştearsă cu un serveţel se fac clătitele una câte una.

Ingrediente umplutură

Mod de preparare desert
În fiecare clătită se pun vişine. La primul strat al piramidei se pune frişca, apoi urmează un alt strat de clătite şi altul de frişcă. Operaţiunea continuă până le asamblaţi pe toate. Se păstrează câteva ore la frigider. Opţional se poate rade şi ciocolată peste tortul de clătite. Poftă bună!

cusma lui guguta reteta simpla

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”