Choux a la crème, o reţetă de Anca Lungu

Choux a la creme se savurează rece, după ce a stat uitat câteva ore la frigider, stropit fără milă cu sos de ciocolată!
Choux a la crème, o reţetă de Anca Lungu

Ingrediente:

Ingrediente (pentru 15 prăjituri mari) :
125 g de făină cernută
250 ml apă
o linguriţă de sare
15 g zahăr
100 g unt tăiat cuburi la temperatura camerei
5 ouă
 

Pentru crema de vanilie:
500 ml lapte
1 linguriţă de extract de vanilie
4 gălbenuşuri
80 g zahăr
45 g amidon

Mod de preparare:

Încingeţi cuptorul la 200 de grade si setati functia de 75% caldura si 25% abur. Iar ca timing, aproximativ 15 minute la 200 de grade si continuati inca 10 minute la 170 de grade.

Puneţi la fiert apa cu sarea, zahărul şi cubuleţele de unt. Când începe să bolborosească nemulţumită, pe loc închideţi-i gura adăugând făina şi amestecând energic cu o spatulă din cauciuc. Amestecaţi până obţineţi un aluat compact şi omogen, apoi lăsaţi-l să se răcorească puţin undeva, într-un colţ uitat de bucătărie.

Pregătiţi 4 ouă pe care le veţi încorpora rând pe rând în aluat. Şi nu-l aruncaţi pe următorul până n-a fost bine integrat oul de dinainte!

Puneţi aluatul într-un şpriţ şi formaţi mici grămăjoare cu diametrul de 4-5 centimetri într-o tavă aşternută cu hârtie de copt. Nu uitaţi să lăsaţi suficient loc între ele, astfel încât să crească.

Bateţi bine de tot, cu puţină sare, cel de-al cincilea ou şi ungeţi choux-urile cu ajutorul unei pensule. În sfârşit, puteţi băga fără grijă tava la cuptor. Aici choux-urile ar trebui să crească şi să se rumenească în jur de 25 de minute. Apoi micşoraţi temperatura la 160 de grade şi mai lăsaţi-le 10 minute cu uşa cuptorului uşor întredeschisă.

Între timp, preparaţi crema! Puneţi la fiert laptele cu extractul de vanilie şi bateţi gălbenuşurile cu zahărul şi amidonul până se albesc. Aşa albe şi speriate, aruncaţi-le fără milă în laptele care dă în clocot şi amestecaţi energic cu un tel până se îngroaşă gluma… Luaţi crema de pe foc şi lăsaţi-o la rece, să-şi tragă sufletul.

Puneţi crema de vanilie într-un şpriţ şi umpleţi fiecare choux , fără să-l tăiaţi, doar înţepându-l.

Choux a la creme se savurează rece, după ce a stat uitat câteva ore la frigider, stropit fără milă cu sos de ciocolată!

Sursa informatii si foto: www.electrolux.ro.

 

Pască cu brânză dulce şi stafide
Pască cu brânză dulce şi stafide