Cheesecake cu lămâie – fără lactate, fără gluten şi fără coacere

Când spui “cheesecake” nu prea te gândeşti şi la desert sănătos, nu-i aşa? Ei bine, de acum vei putea face cu uşurinţă această asociere. Varianta de cheesecake pe care ţi-o prezentăm este cremoasă, cu aroma delicioasă de lămâie şi savuroasă, dar este şi fără lactate, fărăouă şi fără zaharuri rafinate.
Cheesecake cu lămâie  – fără lactate, fără gluten şi fără coacere

Când spui “cheesecake” nu prea te gândeşti şi la desert sănătos, nu-i aşa? Ei bine, de acum vei putea face cu uşurinţă această asociere. Varianta de cheesecake pe care ţi-o prezentăm este cremoasă, cu aroma delicioasă de lămâie şi savuroasă, dar este şi fără lactate, fărăouă şi fără zaharuri rafinate. 

Cu siguranţă un desert care nu te va face să nu simţi vinovată.  Ingredientele secrete: curmalele – care sunt indispensabile pentru crusta crocantă şi umplutura dulce. Curmalele conţin multe fibre şi nutrienţi importanţi pentru sănătate cum ar fi fierul, potasiul şi complexul de vitamine B. 

Bonus: Tarta poate fi transformată şi în desert vegan. Pur şi simplu înlocuieşte gelatina din umplutură cu un stabilizator vegan precum agar- agar sau kuzu.

Ingrediente pentru 12 porţii

Crusta:

  • 250 de grame de nuci crude (nuci, nuci pecan, caje, migdale, alune de pădure sau un mix )
  • 175 grame de curmale fără sâmburi (aproximativ 16 bucăţi)
  • 1 linguriţă de pudră de ghimbir
  • ¼ linguriţă de sare

Umplutura:

  • 250 grame de caju hidratat peste noapte
  • 80 grame de sirop de arţar
  • 35 grame de gelatină pudră
  • 400 grame smântână de cocos
  • 70 grame de curmale fără sâmburi
  • 1 linguriţă de ulei de cocos
  • 1 linguriţă coajă de lămâie
  • 120 ml de suc de lămâie
  • 1 linguriţă extract de vanilie
  • ¼ linguriţă de sare
  • căpşuni sau fructe de pădure pentru ornat/opţional

Preparare

Cum faci crusta: Pune toate ingredientele într-un robot de bucătărie şi amestecă-le până obţii un amestec sub formă de minge. Într-o tavă  întinde bine compoziţia pentru crustă, apăsând pe ea cu o lingură de lemn. Pune crusta la frigider.

Cum faci umplutura: Scurge nucile de caju de apă şi apo clăteştele. Pune-le într-un blender puternic. Pune siropul de arţar într-o tigaie mică. Pune o linguriţă jumătate de apă într-un bol, presară gelatina. Când gelatina este gata (se întăreşte după aproximativ 3 minute) pune-o în tigaie cu siropul de arţar. Amestecă la foc mic până când gelatina de dizolvă. După ce aceasta se omogenizează complet, ia tigaia de pe foc. Adaugă pasta peste caju şi pune apoi şi restul ingredientelor în blender. Mixează până obţii o textură fină şi cremoasă.

Întinde crema de umplutură cu o paletă sau o lingură de lemn în crustă, nivelează, apoi pune tarta la frigider pentru 3  ore, până se întăreşte. Ornează cu fructe de pădure sau căpşuni înainte de a servi.