Slabeste dupa indicele glicemic al alimentelor si dieta GLYX

Poti slabi daca alegi sa consumi preponderent alimente cu indice glicemic cat mai mic. Iti prezentam indicele glicemic al alimentelor si cum poti sa le consumi ca sa scapi de kilogramele in plus.
  • Publicat:
Slabeste dupa indicele glicemic al alimentelor si dieta GLYX

Pe baza dietei GLYX s-a format o adevarata industrie alimentara purtatoare a etichetei „GI”, industrie care include laptarii, brutarii si companii producatoare de bauturi prezente in peste treizeci de tari, printre care Australia, Suedia, Belgia, Marea Britanie. Care este targetul produselor GI? Toti cei care vor sa slabeasca si sa duca o viata sanatoasa.

Dieta pe baza indicelui glicemic: cum functioneaza

In sprijinul oamenilor care au probleme cu greutatea vine si dieta GLYX. Ea catalogheaza toate alimentele, in functie de „indicele glicemic” (GI). Atentie! Regimul alimentar GLYX se personalizeaza in functie de sex, de varsta, de greutate si de GI, care difera de la persoana la persoana. Insa, indiferent de criteriile de mai sus, GLYX permite consumarea in voie a unei game destul de „generoase” de alimente: paine integrala, fructe, produse vegetariene, peste, carne slaba, lactate degresate si ciocolata neagra.

Pentru a slabi, practic trebuie sa nu consumi mai multe calorii decat poate arde organismul. Cu alte cuvinte, selecteaza carbohidratii pe care organismul ii arde cat mai usor.

Grasimile sunt cea mai bogata sursa de energie si au 9 calorii/gram. De aceea, organismul depoziteaza grasimi, pentru ca nu poate sa le sintetizeze direct. Carbohidratii au circa 4 calorii/gram si sunt mai usor de ars decat grasimile. Alcoolul nu poate fi ars imediat si este stocat ca grasime, dar cand organismul este disponibil pentru arderi, alcoolul este transformat in energie.

Atentie la carbohidrati! In fiecare saptamana trebuie sa mananci de doua ori peste: somon (pentru acizii Omega 3), hering, macrou, ton, sardine si sa gatesti doar cu ulei de masline, de rapita sau de nuci. Carbohidratii – amidon si zahar – sunt principalul furnizor de energie zilnica, desi in mod ideal acestia ar trebui sa-ti dea doar jumatate din energie.

Dar nu toti carbohidratii au acelasi indice glicemic (GI). Tocmai pentru acest motiv, nu trebuie sa consumam dupa bunul plac cantitati fara limite din orice alimente. Intrebarea este cat trebuie sa consumi din fiecare aliment? Aflam stiind sarcina glicemica (GS). Atat GI cat si GS indica nivelul glucozei din sange, dupa ce ai consumat mancare sau bauturi.

Carbohidratii sunt selectati in functie de cantitatea de zahar pe care o contin.
Grasimile sunt drastic reduse din alimentatie.
Alimentele bogate in vitamine si minerale au prioritate.
Hidratarea trebuie facuta corect (2 l de apa/zi).

Hranindu-te conform principiilor GLYX, poti elimina kilogramele in plus si ai posibilitatea sa-ti controlezi greutatea fara a te infometa sau a renunta la mancaruri delicioase.
Daca respecti regulile, nu te vei lovi de efectul yo-yo (acumularea kilogramelor pierdute).
Dieta este variata si se poate tine pe termen lung.
Trebuie sa consumi „carbohidrati buni”, iar daca in dieta ta intra si grasimi, trebuie sa faci si sport.

Trebuie sa stai cu lista GI dupa tine la cumparaturi, asta pana iti va intra in reflex sa cumperi mancarea permisa.
Achizitionarea produselor GI se face doar din anumite magazine.
Cei care au probleme serioase cu greutatea trebuie sa apeleze neaparat la sfatul unui nutritionist.

Tabel GI al alimentelor
GI: 0-55 – ai „unda verde”
GI: 56-69 – bucura-te de gustul lor, dar cu moderatie
GI: peste 70 – evita-le, intra in categoria „vicii”    
Iaurt cu fructe degresat: 14; lapte gras: 27; inghetata de vanilie light: 47; spaghete fierte 5 minute: 38, fierte 10-15′: 44, fierte 20′: 61; terci de ovaz: 50; musli: 60; linte: 29; mazare: 48; morcovi fierti: 49; porumb: 54; banana: 52; strugure: 46; cirese: 22; grepfrut: 25; suc de mere: 40; suc de ananas: 46; Cola: 62; miere: 55; ciocolata: 43; pui cu orez: 36; sushi: 53; pizza, branza: 60; popcorn: 72; paine alba: 95; clatite: 76.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cool! Slabeste vegetal
Cool! Slabeste vegetal
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”