Sănătate curată! Sfecla, o legumă de sezon cu multe beneficii pentru sănătate

Sănătate curată! Sfecla, o legumă de sezon cu multe beneficii pentru sănătate
Foto: Shutterstock

Sfecla roșie este ingredientul principal din faimosul borș rusesc și a devenit celebră în anii ‘50 pentru efectul detox și anticancer. Condamnată pe nedrept că ar conține mult zahăr, are doar 47 cal/100g și este prietena siluetei. Cu indice glicemic scăzut și un conținut de glucide de 8,5%, această legumă e hrănitoare și poate fi consumată și de persoanele cu diabet.

Aportul mare de fibre o recomandă pentru cei cu probleme de constipație, stimulează tranzitul intestinal și reduce absorbția colesterolului din alimente. O singură avertizare: dacă aveți predispoziție la gută sau calculi renali, evitați excesul de sfeclă, conține mulți oxalați.

Beneficiile sfeclei pentru sănătate

O putem ridica la rangul de aliment antianemic pentru că este bogată în acid folic și minerale (potasiu, calciu, magneziu și fier). Conține mult betacaroten și vitamina C cu efect tonic și revitalizant, zinc și seleniu cu rol în creșterea imunității și a rezistenței la boli.

Această legumă este o sursă importantă de nitrați cu efect pozitiv asupra tensiunii arteriale și performanței sportive. Un pahar cu 120 ml suc de sfeclă reduce tensiunea cu 10mm Hg, crește cu 20% performanța fizică și scade consumul de oxigen necesar pentru efort.

Sfecla roșie, „balsam” pentru ficat

Pigmenții care dau culoarea roșu violet îi conferă sfeclei proprietăți antitumorale, antiinflamatorii și antioxidante, de eliminare a toxinelor din organism. Stimulează funcționarea ficatului, rinichilor, vezicii biliare, splinei și tubului digestiv, iar sucul de sfeclă e folosit ca energizant în recuperarea după boli.

Pigmenții din sfeclă rămân stabili în tractul digestiv, iar aciditatea și temperatura crescută de la gătit nu-i afectează. Sunt folosiți drept coloranți alimentari, cu ei putem colora murături, orez, ouă fierte sau cartofi. Inclusiv urina poate fi colorată în roșu după ce am mâncat sfeclă.

Poate fi consumată crudă, fiartă sau la cuptor, sub formă de borș, garnitură pentru carne și legume sau în salată cu hrean și oțet.

Sfecla este o legumă polivalentă plină de nutrienți valoroși, faceți din ea vedeta sezonului de toamnă!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mihaela Bilic - Medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice
Mihaela Bilic este unul dintre cei mai apreciați și căutați nutriționiști din țară. De profesie medic, ea a absolvit Facultatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, în anul 1996. Și-a efectuat rezidenţiatul în Secţia de Diabet şi Boli de Nutriţie a Spitalului ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stereotaxie: „Nu este dureroasă, nu necesită o anestezie și nici măcar o internare a pacientului”