Pleci în vacanţă? Păzeşte-te de toxiinfecţiile alimentare! Iată alimentele ce se alterează uşor

Dr. Ruxandra Constantina, medic generalist&apifitoterapie explică simptomele toxiinfecţiilor alimentare. Iată lista alimentelor uşor perisabile în sezonul cald
  • Publicat:

O vacanţă este mult aşteptată şi are un rol foarte important pentru refacerea forţelor psihice şi fizice după un an de muncă. Atenţie, însă să vă păstraţi sănătatea. Pe lângă evitarea situaţiilor în care v-aţi putea infecta cu virusul SARS-COV-2, evitaţi şi alimentele alterate – pot duce la toxiinfecţii alimentare. Spălarea corectă a mâinilor cu apă şi săpun cât mai des este o regulă de bază. Dr. Ruxandra Constantina- medic specialist medicină de familie, medicină generală, apifitoterapie vine cu explicaţii despre toxiinfecţiile alimentare, afecţiuni digestive acute des diagnosticate vara.

CSÎD: Ce sunt toxiinfecţiile alimentare?
Dr. Ruxandra Constantina:
Toxiinfecţiile alimentare sunt afecţiuni digestive acute, cu frecvenţă crescută vara, fiind favorizate de temperaturile crescute.
CSÎD: Ce simptome au?
Dr. Ruxandra Constantina:
Simptomele: colici abdominale, diaree, vomă, febră: în cazuri grave, şi în special la copiii mici şi la bătrâni, se poate produce deshidratarea şi alterarea stării generale. Aceste persoane necesită tratament de urgenţă.

CSÎD: Ce cauze au?
Dr. Ruxandra Constantina:
Cauze: infecţia cu germeni. 

  • bacterii – E coli, salmonela, shigela, stafilococ, listeria
  • virusuri – hepatitic, rotavirus
  • paraziţi – giardia, toxoplasma

Spălarea mâinilor cu apă şi săpun cât mai des – obligatorie

CSÎD: Am putea şi noi să influenţăm o toxiinfecţie alimentară, dacă nu respectăm măsuri de igienă corespunzătoare?
Dr. Ruxandra Constantina
: Da. Printre factorii favorizanţi ai toxiinfecţiilor alimentare se numără şi igiena necorespunzătoare. Atenţie la spălatul pe mâini!

Unele alimente se alterează rapid vara

CSÎD: Ce alţi factori mai duc la acest diagnostic?
Dr. Ruxandra Constantina:
Consumul alimentelor rapid alterabile, în special cele care au în compoziţie carne tocată, ouă, creme de brânză, maioneză, depozitate în condiţii neadecvate.
Consumul de fructe şi legumele nespălate, consumul de apă contaminată, consumul de carne, peşte, ouă insuficient preparate termic.

Toate persoanele care intră în contact cu mâncarea trebuie să fie sănătoase

CSÎD: Când mergem la restaurant, în afară de regulile impuse în pandemia de coronavirus, la ce să mai fim atenţi pentru a nu risca o toxiinfecţie alimentară?
Dr. Ruxandra Constantina:
Atenţie la personalul care găteşte alimentele. De exemplu, dacă acesta prezintă o infecţie cutanată stafilococică la nivelul mâinii (panariţiu), enterotoxina acestui germene poate ajunge, prin intermediul alimentelor cutanate, la nivelul intestinului altei persoane.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stereotaxie: „Nu este dureroasă, nu necesită o anestezie și nici măcar o internare a pacientului”