Patricia Rusu, coach nutriție: 5 idei despre cum să gătești dovleacul

Sezonul rece este aromat cu siguranță de dovleac. Ieftin și plin de nutrienți și fibre, dovleacul poate fi preparat ușor și divers.
  • Publicat:
Patricia Rusu, coach nutriție: 5 idei despre cum să gătești dovleacul
foto: Shutterstock

Toamna și iarna cât mai multe dintre farfurii ar trebui să fie portocalii. Da, de la dovleac. Dovleac copt, dovleac fiert, dovleac crud, supă de dovleac, curry de dovleac sunt doar câteva dintre sutele de opțiuni de a-l prepara. Nu toată lumea adoră gustul dovleacului, însă beneficiile aduse de nutrienții din dovleac sunt incontestabile sănătății. Le-am aflat de la Patricia Rusu, coach în nutriție și wellness.

 

CSÎD: De ce să ne împrietenim cu dovleacul?

Patricia Rusu: Ooo, la capitolul acesta sunt AS – dovleacul este unul din alimentele mele preferate, nu doar datorită aromei aparte, dar și datorită multitudinii de beneficii pentru sănătate. Plin de vitamine și minerale (în doar o felie de 100 grame avem deja 10 grame de Vitamina C, deci e clar un boost pentru sistemul imunitar), betacaroten pentru sanatatea pielii, completat de vitaminele E și A pentru un ten ferm… Sunt doar câteva dintre benficiile pe care le menționez.

CSÎD: Tu cum prepari dovleacul?

Patricia Rusu: Vei regăsi dovleacul, astfel, în feed-ul meu pe social media, în diverse forme în rețetele propuse, pentru că îl introduc de la smoothies în forma sa crudă (unde face pairing cu superalimente precum scorțișoara, cardamon, nucșoara sau turmeric și piper), până la prăjituri și tocănițe. Poate fi  gătit la cuptor, la abur sau în slow cooker.

Condimentele pot schimba mult aroma de dovleac

CSÎD: Cum să ne împrietenim cu dovleacul, unora nu li se pare neapărat gustos?

Patricia Rusu: Dacă nu ești prieten cu dovleacul, dar totuși dorești să ai parte de nutrienții cu care vine, îl poți face piure si să îl păstrezi în congelator, iar mai apoi să îl adaugi în smoothie-urile de dimineața alături de alte fructe și superalimentele amintite, precum scortișoara, nucșoara, cardamonul, pentru a nu-i simti aroma neaparat.

Nu uita de valoarea nutrițională a semințelor de dovleac

CSÎD: Ce alte întrebuințări în rețete mai poate avea dovleacul?

Patricia Rusu: Dovleacul poate fi adăugat în diverse sosuri sau supe cremă cu alte ierburi aromate care vor acoperi aroma sa. Sau poți consuma semințele de dovleac, cu puternic efect antiparazitar. Sau uleiul de dovleac, care poate completa o salată. Variante sunt, doar să vrem (zâmbește).

Patricia Rusu, coach, foto arhivă
Patricia Rusu, coach nutriție și wellness, foto arhivă

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân