Ouăle cu două gălbenușuri – sunt sigure pentru consum? Cum recunoști un ou cu gălbenuș dublu

  • Publicat:
Ouăle cu două gălbenușuri - sunt sigure pentru consum? Cum recunoști un ou cu gălbenuș dublu
Sursa foto: Shutterstock

Ouăle cu două gălbenușuri se găsesc destul de rar în magazine. Iar atunci când se întâmplă asta, cel mai probabil cineva nu a fost atent în etapa de verificare a ouălor.

Dar trebuie să știi că nu este nimic în neregulă cu ouăle cu două gălbenușuri. Atât doar că, poate, sunt inestetice pentru unele persoane, motiv pentru care sunt eliminate din lanțul de producție, când se face testul cu lampa.

Află mai jos cum apar ouăle cu două gălbenușuri, cum le recunoști, dacă este sigur să le consumi și ce se spune în popor când găsești un astfel de ou.

Cum apar ouăle cu două gălbenușuri

Când spargi un ou, nu te aștepți ca acesta să aibă două gălbenușuri. Însă nu e cazul să îl arunci sau să stai cu grijă că nu este sănătos. Din contră, un pic mai jos îți spunem de ce e perfect în regulă să mănânci ouă cu două gălbenușuri.

Această anomalie apare când găina ovulează de două ori, în succesiune rapidă. De obicei, găinile tinere sunt cele care fac mai des ouă cu gălbenuș dublu. Dar și cele mai bătrâne pot produce ouă de acest tip.

Motivul? În cazul găinilor tinere, sistemul lor reproducător nu este pe deplin dezvoltat și organismul lor abia începe să se pregătească pentru producția de ouă. În cazul găinilor bătrâne poate fi vorba despre o trăsătură ereditară sau despre finalul ciclului de ouat, când sistemul reproducător „mai dă rateuri”.

Cam unul din o mie de ouă se întâmplă să aibă două gălbenușuri, potrivit British Egg Information Service.

Sunt și situații când găinile pot face ouă cu gălbenuș triplu sau chiar cvadruplu. Dar acestea sunt extrem de rar întâlnite și, când se întâmplă asta, sunt eliminate din ciclul de producție, pentru că stârnesc prea multe controverse în rândul cumpărătorilor, cum se întâmplă de altfel și cu ouăle care prezintă cheaguri de sânge.

Astfel de ouă „anormale” sunt depistate cu ajutorul testului luminii și excluse de la vânzare. Se mai întâmplă însă ca unele dintre ele să scape ochiului vigilent și să ajungă pe rafturile din magazin.

Altele, din contră, ajung intenționat în magazine, doar sub această formă, pentru că un ou cu două gălbenușuri este mai hrănitor decât unul „normal” la același preț. Treabă de care s-au prins și producătorii, mai mult prin SUA, care comercializează acum cutii cu ouă doar de acest tip.

Semnele prin care poți recunoaște un ou cu două gălbenușuri

De cele mai multe ori, ouăle cu două gălbenușuri nu sunt ușor de recunoscut, putând fi ușor confundate cu ouăle „normale”. Culoarea lor nu are particularități deosebite, iar coaja nu prezintă denivelări sau alte anomalii care să dea ceva de bănuit.

Singura trăsătură care le poate da de gol este mărimea oului, care este un pic mai mare decât de obicei. Uneori, și coaja poate fi un pic mai subțire, fragilă, deoarece cantitatea de calciu este aceeași ca în cazul unui ou obișnuit.

Este sigur să consumi ouă cu două gălbenușuri

Nu există niciun risc pentru sănătate dacă mănânci un ou cu gălbenuș dublu. Din contră, poate fi chiar un avantaj: mai multe proteine și substanțe nutritive.

Ouăle sunt surse excelente de proteine de calitate și aminoacizi esențiali. De asemenea, conțin grăsimi sănătoase, minerale (fier, fosfor, magneziu) și vitamine (B12, B9, D).

Și uită de povestea cu „ouăle cresc colesterolul”. Este doar un mit. Fals, desigur! Ceea ce mănânci pe lângă ouă îți crește de fapt colesterolul. Și amintim aici salamul, cârnații, brânza.

Superstiții despre ouăle cu două gălbenușuri

Oul cu două gălbenușuri este considerat în popor aducător de noroc în viață, căsătorie, sarcină sau chiar venirea pe lume a gemenilor. Mai puțin în mitologia nordică, unde oul cu gălbenuș dublu este văzut ca un simbol al morții unui membru al familiei.

Norocoase sau nu în percepția publică, ouăle cu două gălbenușuri sunt categoric sănătoase și pline de substanțe nutritive!

Surse: 

https://eggsafety.org/double-yolks-what-do-they-mean-and-are-they-safe/

https://www.myrecipes.com/extracrispy/how-do-double-yolked-eggs-occur

https://www.auntyflo.com/superstition-dictionary/spiritual-meaning-double-egg-yolk

https://people.howstuffworks.com/why-are-people-superstitious-about-double-yolked-eggs.htm

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”