In fiecare seara, doar pepene rosu

Chiar daca pare greu de crezut, sunt femei care arata asa cum isi doresc si se simt bine fara mari eforturi. Printre ele ma numar si eu. Imi aduc aminte ca in adolescenta, cand reincepeam liceul, starneam invidia colegelor pentru ca eram mult mai slaba de
  • Publicat:
In fiecare seara, doar pepene rosu
In fiecare seara, doar pepene rosu

Sa dezvaluim marele secret: incepand din luna august si pana tarziu in octombrie, in acea perioada, in fiecare seara nu mancam decat pepene rosu. Doua-trei felii consistente, eventual cu cas proaspat sau telemea alaturi. Si iti mai dezvalui un secret: toamna este foarte usor sa slabesti si totusi sa mananci consistent. In aceasta perioada ai la indemana mai multe fructe si legume proaspete, cu un continut bogat in fitonutrienti.

Acestia au un rol important in pastrarea sanatatii cardiovasculare, in apararea impotriva cancerului, in pastrarea vederii, a memoriei, precum si in favorizarea florei microbiene sanatoase din tubul digestiv. Asadar, toamna poti abandona fara probleme dulciurile si grasimile ascunse in alimentele procesate ambalate, pentru ca le inlocuiesti usor cu fructele aromate si zemoase. Poti incepe dimineata cu o portie sanatoasa de cereale integrale cat mai simple si neindulcite, impreuna cu un borcanel de iaurt degresat.

Un ceai mare, o cana de lapte fara grasime sau o cafea simpla iti potolesc foamea si te invioreaza. La 11.00, unul-doua fructe: merele, perele sau piersicile reci, taiate felii sunt o buna sugestie in acest sezon. Pranzul trebuie sa fie mai consistent. Ai de unde alege, pentru ca este sezonul legumelor gustoase – varza, vinetele, dovlecei hipocalorici, ardeii gustosi, rosiile coapte bine, castravetii crocanti. Nu strica nici o gustare proteica, pentru a-ti permite o cina usoara seara, cum ar fi dovlecei la gratar, salata de vinete cu rosii, ardei copti cu branza slaba etc.

In fiecare zi a saptamanii trebuie sa consumi legume cel putin la o masa, de exemplu: o zi dovlecei, morcovi, o alta ardei gras (copt sau crud), o alta zi varza, de doua ori rosii sau vinete, si alternativ, insa, zilnic, salate verzi, orez integral, musli natural sau alte cereale integrale.

Saptamanal se recomanda mere, 2-3 oua, zilnic, nuci, struguri si obligatoriu
1-2 pahare de suc de fructe cu legume. Grasimile trebuie consumate cu moderatie, predominant cele de origine vegetala, ulei de floarea-soarelui sau de masline, nuci (doua pe zi), germeni de porumb sau soia. Desi au si ele un rol important, mai bine amani pentru lunile mai friguroase orezul, cartofii si pastele fainoase.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”