Diete care protejează inima și previn bolile cardiovasculare

Bolile de inimă sunt principala cauză de deces în întreaga lume. Iată câteva diete pentru sănătatea inimii, pentru a preveni apariția bolilor cardovasculare.
  • Publicat:
Diete care protejează inima și previn bolile cardiovasculare
Foto: shutterstock

Bolile cardiovasculare se numără printre principalele motive de deces la nivel global. Indiferent de vârstă, sănătatea inimii reprezintă o prioritate, motiv pentru care stilul alimentar poate ajuta în prevenirea apariției bolilor de inimă. Bolile de inimă sunt ușor de tratat atunci când sunt depistate din timp, deși singurul mod prin care pot fi depistate este prin observarea simptomelor sau atunci când te confrunți cu insuficiență cardiacă, accident vascular etc. Iată două diete pentru sănătatea inimii.

Diete pentru sănătatea inimii

Dieta DASH

Dieta DASH este un plan alimentar prin care se promovează scăderea în greutate, se reduce tensiunea arterială și protejează sănătatea inimii. Această dietă presupune consumul de alimente precum fructe, legume, proteină slabă și cereale integrale. Carnea roșie, alimentele bogate în zahăr adăugat, sare sau grăsimi sunt limitate.

Potrivit unui review făcut pe 13 studii, participanții care au urmat dieta DASH au reușit să scape de kilogramele în plus și grăsimea de la burtă, după 8-24 săptămâni. Dieta DASH a fost asociată săderii tensiunii, colesterolului tota și colesterolului rău, toate acestea fiind factori de risc pentru bolile de inimă.

Pe lângă celalte beneficii pentru sănătate, urmarea dietei DASH ar putea reduce riscul de a dezvolta boli cronice de rinichi. Cel mai bun lucru despre această descoperire este faptul că nu discutăm despre o dietă de moment. Aceasta este deja recomandată de foarte mulţi medici pentru a preveni afecţiuni cronice.

Dieta TLC

Dieta TLC este un plan alimentar dezvoltat de National Cholesterol Education Program pentru a sprijini sănătatea nivelului colesterolului. Alimentele bogate în grăsimi sunt limitate, în timp ce alimentele bogate în fibre solubile, adică cele care se dizolvă în apă, sunt cele recomandate pentru consum. De asemenea, această dietă recomandă cel puțin 30 de minute de exerciții fizice pe zi.

Numeroase studii sugerează că dieta TLC ajută la scăderea nivelului de colesterol rău, LDL, reduce tensiunea arterială și sprijină sistemul imunitar.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”