Aquafaba: ce este şi cum poate fi folosită în reţetele vegane?

Află tot ce trebuie să ştii despre aquafaba, cel mai nou trend în rândul preparatelor vegane.
  • Publicat:
Aquafaba: ce este şi cum poate fi folosită în reţetele vegane?
FOTO: shutterstock / Aquafaba: ce este şi cum poate fi folosită în reţetele vegane?

Data viitoare când desfaci o conservă de năut nu mai arunca lichidul pe care-l conţine şi păstrează-l la frigider. Acest fluid, cunoscut ca aquafaba, a devenit popular în mediul online, nu doar pentru faptul că se foloseşte în diferite reţete, ci şi datorită beneficiilor pentru sănătate. De cele mai multe ori, aquafaba se foloseşte în preparatele vegane ca alternativă a produselor lactate sau pentru a înlocui ouăle în maioneză, de exemplu. Dacă te-am făcut curios în privinţa acestui trend, iată câteva aspecte pe care trebuie să le ştii despre aquafaba.

Sunt două modalităţi prin care se poate obţine

Aquafaba poate fi apa rămasă în urma fierberii leguminoaselor (linte, fasole, mazăre, năut) sau poate fi lichidul din varianta la conservă a acestor alimente. În general, cele mai potrivite variante sunt cele derivate din fasole sau năut. Bătut cu ajutorul unei furculiţe, acest lichid capătă o textură pufoasă similară albuşului de ou bătut.

Este un trend recent

Spre deosebire de quinoa sau salata kale, aquafaba nu este un aliment cunoscut de zeci de ani şi care brusc şi-a câştigat popularitatea. Potrivit site-ului Aquafaba.com, povestea a început atunci când un bucătar francez pe nume Joël Roessel a pornit în 2014 în căutarea alternativei pentru ouă în diferite reţete, experimentând astfel cu lichidul din diferite conserve, mai apoi vorbind despre rezultatele obţinute pe blogul său. În februarie 2015, doi oameni de ştiinţă de origine franceză au postat un video pe Youtube în care au bătut lichidul dintr-o conservă de năut şi au preparat un mouse de ciocolată. Goose Wohlt, inginer american, s-a lăsat inspirat de acest video şi a descoperit că lichidul poate fi folosit pentru a înlocui ouăle în prepratele vegane, notează New York Times.

Informaţiile legate de valorile nutriţionale sunt încă limitate

Pentru că este ”un produs” relativ nou, în privinţa valorilor nutriţionale există foarte puţine date. În urma unor analize realizate de platforma Aquafaba.com s-a descoperit că o linguriţă de apă derivată de la năut conţine între 3 şi 5 calorii, dar nu este o sursă semnificativă de carbohidraţi, proteine, grăsimi, vitamine sau minerale. Viitoarele cercetări probabil vor dezvălui prezenţa antioxidanţilor, vitaminelor B şi altor compuşi benefici care nu au fost incluşi în analiza iniţială. Însă, pentru moment, cele mai mari beneficii cu care aquafaba vine la pachet sunt faptul că este un produs vegetal, nu conţine gluten, are un conţinut slab caloric şi poate mima consistenţa anumitor ingrediente precum ouă şi produse lactate.

Ai nevoie de un mixer în bucătărie

Majoritatea reţetelor online care conţin aquafaba sunt realizate cu ajutorul unui mixer. Bineînţeles, poţi folosi şi un tel, însă procesul va fi unul de durată şi cel mai probabil nu vei obţine aceeaşi consistenţă. Pentru că un blender nu ar fi deloc de folos în această situaţie, viteza lamelor distrugând spuma care ar trebui să se formeze, în anumite postări se vorbeşte despre faptul că aquafaba poate fi obţinută şi cu ajutorul unui borcan. Mai exact, pui lichidul într-un borcan, îl sigilezi şi începi să-l scuturi până se formează spuma dorită.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”