Ai chef de rontaiala? Alunele de padure, cea mai buna alegere!

Alunele de pădure reprezintă o variantă ideală pentru o gustare sănătoasă. Află câte calorii au şi cum se pot mânca în aşa fel încât să nu te îngraşe.
  • Publicat:
Ai chef de rontaiala? Alunele de padure, cea mai buna alegere!
Ai chef de rontaiala? Alunele de padure, cea mai buna alegere!

Esti in cautarea unei alternative pentru fructele zemoase ale verii? Iti recomandam alunele de padure: sunt gustoase, numai bune atunci cand avem pofta de rontaiala, iar sanatatea are numai de castigat. Afla de ce!

De ce am ales alunele? Pentru ca sunt bogate in vitamina E (ajuta la regenerarea tesuturilor, reface vasele de sange si vegheaza asupra sanatatii muschilor), vitamina B6 (ajuta metabolizarea proteinelor si absorbtia acestora) si nu in ultimul rand tiamina sau vitamina B1 (are grija de apetitul nostru si de rezervele de energie). 

Alunele mai contin cantitati importante de proteine (esentiale pentru dezvoltarea celulelor din organism si inlocuirea celor distruse), fibre (stimuleaza tranzitul intestinal), fier (pentru globulele rosii din sange si activitatea enzimatica), calciu (pentru dinti si oase) si potasiu (regleaza balanta fluidelor din organism).

De asemenea, sa nu uitam ca, desi sunt bogate in grasimi, alunele nu contin colesterol! Si, ca restul soiurilor de oleaginoase, alunele mai contin fitochimicale, substante cu proprietati antioxidante ce confera protectie impotriva mai multor tipuri de cancer.

In ce cantitati recomandam alunele?  Considera ca 12 alune constituie o portie, adica circa 30g. Cum sunt relativ bogate in grasimi, nu ar trebui sa mananci mai mult de trei portii pe saptamana, atunci cand esti la dieta. Cel mai bine ar fi daca ai inlocui alte grasimi din dieta cu alune, decat sa adaugi alunele regimului pe care il urmezi.

Care sunt cele mai bune alune? 

Evident, le preferam pe cele proaspat culese din padure. Daca o iesire la padure nu intra pe lista activitatilor tale din urmatoarea perioada, poti sa le culegi de pe rafturile supermarketurilor, insa cu o conditie: sa le ocolesti pe cele prajite in sare sau ulei. Interesant de stiut ca alunele se pot pastra la congelator timp de 2 ani, la temperaturi de -18 grade Celsius.

Informatii nutritionale pentru 100 g de alune:
 

Calorii   

628
Grasimi

61 g

Proteine

15 g

Carbohidrati 17 g
Fibre 10 g
Fier 5 mg
Calciu 114 mg
Potasiu

680 mg

Tiamina

0,6 mg

Vitamina B6 0,6 mg
Vitamina E

15 mg

 


Citeste si: Alimente care curata colonul

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Secretul morcovilor intregi
Secretul morcovilor intregi
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân