Ce fel de iaurt trebuie să folosești ca să obții un sos tzatziki ca la greci. Rețeta e gata în 5 minute!

Cum să faci sos tzatziki ca la greci. Secretul gustului desăvârșit e iaurtul. Descoperă o rețetă autentic grecească!
  • Publicat:
  • Actualizat:
Ce fel de iaurt trebuie să folosești ca să obții un sos tzatziki ca la greci. Rețeta e gata în 5 minute!
Sursa foto: Shutterstock

Sos tzatziki? La orice oră, spun prezent! Fie că-l mănânc ca atare, lângă o friptură de pui sau de porc, cartofi copți sau prăjiți, în salate cu carne de pui, șaorma, gyros, sau pur și simplu alături de niște lipii sau turte de casă, sosul tzatziki este întotdeauna delicios, cremos, chiar răcoritor.

Știai că rețeta originală de sos tzatziki grecesc se prepară folosind iaurt din lapte de oaie sau capră? Originea cuvântului „tzatziki” provine însă de la cuvântul turcesc „cacik”, cu sensul de sosuri „chatni”, orientale, care conțin condimente și legume proaspete tăiate mărunt.

Sosul tzatzki este preferatul meu de câțiva ani buni, când l-am descoperit într-o tavernă de pe meleagurile Greciei. Vestea bună este că nu trebuie să merg „la greci” ca să mănânc un sos tzatziki delicios. Îl pot face acasă, în doar 5 minute! Vezi mai jos care sunt ingredientele de care ai nevoie și modul de preparare.

Sos tzatziki autentic în doar 5 minute

Ingrediente:

  • Un castravete proaspăt cu coajă + 3-4 felii de castravete pentru decor
  • 250 de grame de iaurt grecesc de capră (10% grăsime)
  • 2 căței de usturoi tocat mărunt
  • 3 linguri de ulei de măsline extravirgin (două pentru sos, una pentru decor)
  • Sare și piper alb, după gust
  • O jumătate de legătură de mărar proaspăt tocat
  • 1 lingură de zeamă de lămâie
  • puțină boia (opțional)

Mod de preparare

Dă castravetele pe răzătoarea cu ochiuri mici și stoarce bine de zeamă în pumn. Amestecă într-un bol iaurtul cu usturoiul dat prin presă, uleiul de măsline, zeama de lămâie, sarea și piperul alb. Adaugă în bol castravetele ras și scurs de zeamă, mărarul tocat și amestecă bine.

Peste combinația de iaurt cu castravete adaugă feliile de castravete și câțiva stropi de ulei de măsline.

Dacă nu te grăbești, lasă sosul tzatziki peste noapte la frigider – va avea un gust mai bun și mai puțin „usturoiat”. Înainte de servire, presară pe deasupra puțină boia, dulce sau iute. Poftă bună!

Prepară un sos tzatziki autentic grecesc în doar 5 minute
Sursa foto: Shutterstock
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”