Dr. Cristian Deciu, endocrinolog: ”Din cauza tiroidei te poţi îngrăşa maxim 7 kilograme”

Din ce în ce mai mulţi români sunt supraponderali. Însă în ciuda mitului, nu suferă de boli ale tiroidei ci probabil au un stil de viaţă neechilibrat.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Dr. Cristian Deciu, endocrinolog: ”Din cauza tiroidei te poţi îngrăşa maxim 7 kilograme”
Dr. Cristian Deciu, endocrinolog: ”Din cauza tiroidei te poţi îngrăşa maxim 7 kilograme”, foto arhiva

Unul dintre subiectele preferate la românilor este slăbirea. De multe ori se dezbat cure de slăbire, dar şi motivele ce duc la îngrăşare – mulţi dintre cei care au probleme acuzând tiroida, aşa numita ”glanda” în limbaj popular. Însă în realitate, un procent foarte mic din populaţie se îngraşă din cauza glandei tiroide. Am aflat mai multe de la dr. Cristian Deciu, medic specialist endocrinologie.

CSîD: Ce procent dintre oamenii care au dereglări de greutate au probleme din cauza tiroidei?
Dr. Cristian Deciu:
Un procent foarte mic dintre pacienţii cu obezitate au o boală endocrină, care să fi dus la creşterea ponderală. În general, obezitatea apare din cauza unui stil de viaţă dezorganizat. Mă refer aici, în special, la nerespectarea programului de masă. Legat de creşterea în greutate, în hipotiroidie aceasta nu este de obicei foarte mare. Pacienţii pot câştiga în greutate maximum 6-7 kg. Această creştere se datorează edemului interstiţial (lichid în spaţial interstiţial), nu ţesutului adipos.

Orice informaţie medicală poate fi de folos dacă vă prezentaţi la endocrinolog

CSÎD: Ce informaţii trebuie să aibă pregătite pacienţii  la prima vizită la medicul endocrinolog?
Dr. Cristian Deciu:
Pacienţii trebuie să se prezinte la medicul endocrinolog cu tot dosarul medical. Orice informaţie este importantă pentru stabilirea unui diagnostic.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân