Vegan sau vegetarian? Care sunt diferenţele

În ultimii ani am auzit tot mai des despre diete vegetariene sau vegane. Dar care este diferenţa dintre cele două?
  • Publicat:
Vegan sau vegetarian? Care sunt diferenţele
FOTO: 123rf.com / Vegan sau vegetarian? Care sunt diferenţele

Nu e niciun dubiu că dietele pe bază de legume sunt la mare căutare. Între anii 2000 şi 2017, consumul de produse lactate a scăzut cu 24%, acestea fiind înlocuite cu laptele de cocos, de migdale sau ovăz, cu până la 60% între 2012 şi 2017. Mai mult, în urma unui studiu realizat în State 36% dintre consumatori şi 60% dintre mileniali au cumpărată alimente pe bază de legume, iar două treimi din respondenţi susţin că au redus consumul de carne în ultimii trei ani, în această categorie intrând carnea roşie şi cea procesată.

Există numeroase motive pentru care dietele pe bază de plante sunt mult mai sănătoase. Aceste alimente sunt asociate cu scăderea în greutate şi reducerea riscului apariţiei diferitor afecţiuni cronice, inclusiv boli de inimă, aflate în topul cauzelor mortalităţii, dar şi cancerul, diabetul de tip 2, tensiunea arterială şi declinul cognitiv. Multe persoane devin din ce în ce mai îngrijorate de modul în care sunt tratate animalele, dar şi de substanţele cu care carnea este injectată şi ce impact au toate aceste aspecte asupra mediului înconjurător. În urma unui studiu recent de la Harvard s-a ajuns la concluzia că alimentaţia este singura care poate optimiza sănătatea oamenilor şi sustenabilitatea mediului înconjurător.

Nu există o definiţie clară a dietelor pe bază de plate, dar experţii sunt de părere că prioritar este consumul de plante, iar mai apoi consumul ocazional şi în cantităţi mici de produse de origine animală. Aici apar două clasificări: vegetarianismul şi veganismul. Dar care este, de fapt, diferenţa dintre cele două?

Ce înseamnă să fii vegetarian?

Să fii vegetarian înseamnă să nu consumi niciun fel de carne, fie ea carne roşie, de pui sau peşte. În schimb sunt permise produse precum ouă sau lactate. Persoanele care consumă doar ouă în dietă se numesc ovo-vegetarieni, cei care consumă doar lactate se numesc lacto-vegetarieni, iar cei care consumă şi ouă şi produse lactate se numesc lacto-ovo-vegetarieni. Mai există şi pescatarieni, acele persoane care consumă peşte şi fructe de mare, dar nu şti carne roşie sau de pui, deşi aceştia nu sunt consideraţi ca parte a comunităţii de vegetarieni.

Ce înseamnă să fii vegan?

Veganismul exclude toate alimentele de origine animală, de la carne şi fructe de mare, până la ouă, produse lactate sau orice alt ingredient derivat din animale, inclusiv mierea şi gelatina. În general, veganismul se extinde către un stil de viaţă care include să nu foloseşti materiale derivate din animale, inclusiv piele, blană, lemn sau mătase. Produsele de casă precum săpunurile sau cosmeticele sunt excluse, mai ales dacă sunt făcute sau testate pe animale.

Din punct de vedere al valorilor nutriţionale, lipsa cărnii poate fi o provocare pentru că se pierd anumiţi nutrienţi precum vitaminaD, B12, fier, zinc şi calciu. Dar dacă ai cunoştinţe despre plante şi valorile lor nutriţionale, acest aspect poate fi omis. Dac eşti vegan sau dacă decizi să urmezi o dietă vegană este foarte important să stai de vorbă cu o persoană specializată în diete vegane pentru a te putea îndruma spre cele mai bune alegeri.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân