Interpretare analize
Dr. Ioan Boleac Medic primar obstetrica-ginecologie

Rezultatele arata ca aveti o infectie cu Ureaplasma, iar antibiograma va arata la care antibiotice... citește

Cele mai

APLICAȚII

Calculează câte calorii poţi consuma zilnic fără să te îngraşi, află greutatea ideală, verifică în calculatorul nutrițional nutrienţii și caloriile din meniul tău sau vezi informaţiile nutriţionale din alimentele preferate.

Sparanghel: cum se găteşte

Sparanghelul a început să fie cultivat în anii 3000 i.Hr., în estul Mediteranei. Metoda de preparare a sparanghelului se regăseşte în cea mai veche carte de bucate, De re coquinaria, scrisă de gastronomul Marcus Gavius Apicius.

De asemenea, împăratul Augustus Octavian Cezar este cunoscut pentru inventarea expresiei „velocius quam asparagi conquantur” (mai repede decat fierberea sparanghelului), asociată acţiunilor de scurta durată, iniţiate brusc, rapid.

In prezent, sparanghelul creste in soluri nisipoase, in Europa, Africa, Asia si America de Nord si de Sud. In Europa, sezonul de recoltare dureaza din aprilie pana la finalul lunii iunie.

În prezent creşte în soluri nisipoase, în Europa, Africa, Asia şi America de Nord şi de Sud. În Europa, sezonul de recoltare dureaza din aprilie pâna la finalul lunii iunie.

Sparanghelul - beneficii şi preparare

Având efect de anti-îmbatrânire, anti-inflamator şi chiar afrodisiac, sparanghelul este cu adevarat un aliment deosebit.

Sparanghelul conţine numeroşi nutrienţi, unii dintre ei având proprietăţi anti-îmbatrânire şi protejând împotriva cancerului, pietrelor la rinichi şi durerilor articulare.

Provenind din familia Liliaceae (alături de ceapă, praz şi usturoi), sparanghelul are un număr scăzut de calorii şi nu conţine grăsimi. Este o sursă importantă de vitamina C, K acid folic, potasiu şi mangan.

Prepararea sparanghelului

Secretul prepararii perfecte a sparanghelului este gatirea cu abur (5-8 minute) sau prajirea uşoara (3-5 minute în tigaie), nu fierberea.
Astfel, sparanghelul va avea o textura mai ferma, dar îşi va păstra şi nutrienţii.

Culoare: sparanghelul poate fi gasit în trei culori

Verde: Acesta este sortimentul cel mai des întâlnit în supermarketuri. Sparanghelul cu lăstari subţiri, verzi închis, cu capetele închise este cel mai bun.

Violet: Acesta este un alt sortiment de sparanghel, cultivat pentru prima oară în regiunea Albenga, din Italia. Acesta are un gust mai dulce decât cel verde şi cel alb şi o textură mai fragedă.

Alb: Acest sortiment este considerat o delicatesă, în special în Germania. Diferenţa dintre sparanghelul alb şi cel verde este ca primul este cultivat într-un mediu întunecat.

Sfaturi utile în pregătirea sparanghelului

Cum se alege
Caută tulpinile ferme, cu capetele verde închis sau purpurii şi cu lăstarii închişi. Partea inferioară tăiată nu ar trebui sa fie prea lemnoasă, deşi textura uşor lemnoasă ajută la
prevenirea uscării.

Curăţare şi ruperea tulpinii lemnoase
Utilizaţi un curăţător de legume pentru a îndeparta părţile lemnoase din jumătatea inferioară a fiecărui lăstar. Apoi, rupe partea lemnoasă a tulpinii. Astfel, vei ramâne doar cu partea gustoasă,
care se va prepara uniform.

Depozitare
Depozitarea atentă a sparanghelului proaspat este foarte importantă. Pentru a păstra aromele şi textura intacte, înveleşte capetele în material textil sau în hârtie şi păstrează-ţe în frigider. Consumă-l în 48 de ore.

Sursa: Electrolux



Citește și:
5 diferenţe între foamea fizică şi foamea emoţională
Ce trebuie să ştii despre sucurile naturale din fructe şi legume
Cum să mănânci mai puţin ca să slăbeşti mai repede!
Exclusiv Online - 08.05.2015 Sursă foto: Shutterstock
Taguri: sparanghel, leguma
Citește pe descopera.ro
DEZINFECTANT extrem de eficient inventat de cercetătorii români DEZINFECTANT extrem de eficient inventat de cercetătorii români
EPIDEMIOLOG chinez: „Coronavirusul poate BÂNTUI Europa pentru următorii doi ani” EPIDEMIOLOG chinez: „Coronavirusul poate BÂNTUI Europa pentru următorii...
Berbec Berbec 21 martie - 20 aprilie

Luna aprilie este favorabilă întâlnirilor, discuţiilor de afaceri şi chiar schimbărilor, dacă le aveţi în plan. În cazul în care aveţi temeri legate de un examen, de orice natură ar fi acesta...citește mai departe

×

 
×

CALCULATOR NUTRIŢIONAL
Află câte calorii conţine masa ta de astăzi!

Caută în lista de alimente »
Gandul.ro
ULTIMA CINĂ. A murit  într-un spital, conectată la un aparat de ventilație, fără să știe că noul coronavirus îi răpise deja copiii. ULTIMA CINĂ. A murit într-un spital, conectată...
TRATAMENTUL pentru coronavirus care i-a...
ALERTĂ. Un nou studiu relevă care sunt...
ApropoTv.ro
Cumpărături „esenţiale” în timpul pandemiei Cumpărături „esenţiale” în timpul...
Reclamele adaptate perioadei de coronavirus
Alerta Sănătăţii: OMS trimite informaţii...
Go4it.ro
Dr. Ian Lipkin, EXPERT în epidemii la nivel mondial, a fost infectat cu COVID-19 Dr. Ian Lipkin, EXPERT în epidemii la nivel...
Pericolele învăţământului online: un...
Un bărbat de 77 de ani a fost prins de...
ProMotor.ro
ȘOFERIȚA i-a tușit în față și l-a scuipat pe polițist. Reacția bărbatului este uimitoare ȘOFERIȚA i-a tușit în față și l-a...
Gestul care a INTRIGAT internetul. De ce...
Aceasta este cea mai BUNĂ mașină pentru...
Descopera.ro
De ce BULGARIA nu mai are morţi de CORONAVIRUS de o săptămână De ce BULGARIA nu mai are morţi de CORONAVIRUS...
EPIDEMIOLOG chinez: „Coronavirusul poate...
Un VIRUS mai fatal decât COVID-19 a apărut...
ULTIMA ORĂ
Prinţesa Maria Teresa a Spaniei, primul membru al unei Case Regale care a murit din cauza noului coronavirus

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul SC TITLURI QUALITY S.R.L .