Reţetă pentru maioneză de casă cu avocado, usturoi copt sau anşoa

Maioneza, deşi nu e considerată una din cele mai sănătoase opţiuni, are un gust delicios.Iată 10 variante de a o transforma într-un preparat mai uşor şi cu gust variat.
19.12.2019 | Raluca Neagu
Reţetă pentru maioneză de casă cu avocado, usturoi copt sau anşoa
Maioneză de casă cu avocado, cu usturoi copt sau cu anşoa

Nu există masă de Sărbători fără tradiţionala „salată de boeuf”, adesea înecată în prea multă maioneză.

Acest sos, deşi nu e considerat una din cele mai sănătoase opţiuni, adaugă un plus de gust în multe preparate.

Iată 10 variante de a transforma maioneza într-un preparat mai uşor şi cu gust variat.

 

Maioneza – reţetă de bază îmbunătăţită

Ingrediente:

  • 2 gălbenuşuri
  • ulei de măsline extravirgin (în locul uleiului de floarea soarelui)
  • sare
  • o linguriţă de muştar (de preferat fără zahăr)
  • zeamă de lâmâie sau de lime (pentru un gust mai rafinat)

Important: toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei înainte de preparare.

Truc: Frecaţi, mai întâi, energic gălbenuşurile cu sarea, până se leagă ca o pastă mai groasă. Abia apoi adăugaţi treptat uleiul, amestecând cotinuu, cu mixerul sau în blender.

Maioneza- variante sănătoase şi aromate

Maioneza cu boia de ardei afumat

Ingrediente

  • 2 gălbenuşuri
  • ulei de măsline
  • ulei de cocos
  • o linguriţă de muştar cu miere
  • zeama de la o lime
  • sare, un praf de piper


Truc: se poate folosi la aperitivele cu bacon, prosciuto, pastrame

Maioneză cu avocado

Ingrediente

  • 2 gălbenuşuri
  • o jumătate de avocado
  • ulei de măsline extravirgin
  • sare, piper
  • ceapă roşie, tăiată fin
  • pudră de usturoi.

Truc: Înainte de a o adăuga în compoziţie, puteţi carameliza ceapa roşie: se pune în tigaie, pudrată cu făină şi zahăr brun. O rumeniţi câteva minute. După ce se răceşte, se încorporează în maioneză.

Maioneză cu ulei de trufe

Ingrediente

  • 2 gălbenuşuri
  • o linguriţă de muştar Dijon
  • ulei de nucă
  • ulei de trufe
  • sare, piper

Truc: Se poate folosi la burgeri vegetarieni, pe bază de ciuperci şi legume

Maioneză cu usturoi copt

Ingrediente

  • 2 gălbenuşuri
  • ulei de măsline extravirgin
  • o linguriţă de muştar
  • o linguriţă oţet de mere
  • zeamă de lime 
  • 2-3 căţei de usturoi copt.

Truc: Usturoiul se coace în cuptor, învelit în folie de aluminiu sau hârtie de copt. Îndepărtaţi partea de sus a usturoiului. După coacere, el va ieşi din înveliş sub o formă cremoasă. Când se răceşte, poate fi încorporat în maioneză.

Maioneză cu busuioc şi parmezan

Ingrediente

  • 2 gălbenuşuri
  • ulei de măsline extravirgin
  • 2 frunze de busuioc
  • parmezan ras
  • o jumătate de cutie de fileuri de anşoa
  • zeamă de lămâie, sare, piper
  • 1 linguriţă de muştar Dijon

Mod de preparare: se pun toate ingredientele în blender, la viteză mare, până se obţine o pastă consistentă.

Truc: Acest sos poate fi o delicioasă cremă aperitiv, servită pe bruschete sau în rulouri de somon.

Cine a inventat maioneza?

Ca toate marile invenţii, şi maioneza a fost, mai întâi,  un accident culinar. În timpul asediului francez asupra britanicilor, în Port Mahon, lipseau multe alimente şi mirodenii. Bucătarul ducelui de Richellieu s-a gândit să bată ouă împreună cu ulei şi sare, fără a mai adăuga alte condimente. Acest dressing a fost servit la o petrecere găzduită de către ducele de Richelieu. După victoria francezilor, sosul a primit numele numele “Mahon”.
În 1905, Richard Hellman a fost primul care a vândut maioneza gata preparată la magazinul său “New York Deli Hellman”. Reţeta aparţinea, de fapt, soţiei lui Hellman. În 1912, Hellman a venit cu idea de a pune maioneza în sticle pentru a fi mai usor de comercializat.