Grăsimile trans: cât de periculoase sunt pentru sănătate?

Nutriţionistul Gianluca Mech explică modul în care acţionează în corp grăsimile trans şi de ce se găsesc ele în foarte multe dintre alimentele existente pe piaţă.
  • Publicat:
Grăsimile trans: cât de periculoase sunt pentru sănătate?

Grăsimile trans se regăsesc în multe din alimentele procesate pe care le găsim în comerţ şi pe care populaţia le consumă îngrijorător de mult. Este important să ştim ce sunt aceşti compuşi artificiali, unde se ascund şi ce efecte devastatoare pot avea asupra organismului.

“Acizii graşi trans (TFA), numiţi şi grăsimi trans artificiale, sunt grăsimi industriale cu caracteristici particulare: rezistă la temperaturi ridicate, sunt mai rezistente la îmbătrânire şi ranciditate. Sunt uleiuri cu costuri reduse, care reduc costurile generale de producţie ale produselor alimentare”, declară nutriţionistul Gianluca Mech.  

Acizii graşi trans-nesaturaţi pot fi găsiţi în multe alimente din comerţ precum margarina, popcorn, supe la plic, biscuiţi, napolitane, chipsuri. Puţini ştiu că grăsimile trans pot provoca boli extrem de grave şi pot chiar duce la deces. Iată ce gen de alimente recomandă nutriţionistul Gianluca Mech să evitaţi pe cât posibil.

“Pot fi găsite în cea mai mare parte în gustările dulci şi sărate făcute industrial. Acizii graşi trans cresc nivelul LDL (colesterolul „rău”), dar nu şi HDL (colesterolul „bun”), crescând riscul de a dezvolta boli cardiovasculare şi diabet. Studiile arată că acizii graşi trans sunt responsabili de 500 de mii de decese pe an, din cauza patologiilor asociate acestora”, explică Gianluca Mech.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân