Ceai de coada-calului, ideal pentru slăbit

Ceaiul de coada-calului este aliatul ideal în lupta cu kilogramele în plus. Iată cum să îl pregăteşti şi ce beneficii are.
  • Publicat:
Ceai de coada-calului, ideal pentru slăbit
FOTO: 123rf.com / Ceai de coada-calului, ideal pentru slăbit

Coada-calului, cunoscută în Japonia şi ca tsukushi, este consumată ca superaliment datorită beneficiilor pe care le are în privinţa bolilor degenerative. Coada-calului este o plantă care există de cel puţin 300 de milioane de ani şi care creşte în zonele temperate umede din emisfera nordică. Produce două tipuri de tulpini, unele fără frunze, galben-brun şi puţin cărnoase care au în vârf un spic fertil şi care apar pe timpul iernii, iar altele verzi, fine, cu frunze dispuse vertical şi sterile, care apar după reproducere. O găsim în farmacii, ideală pentru infuzie, deoarece cu ajutorul ceaiului din coada-calului se facilitează funcţiile de eliminare urinară şi digestivă.

Ceai de coada calului: pentru ce îl folosim?

Coada-calului are efect diuretic şi ajută la reducerea edemelor posttraumatice, contribuie la regimurile de scădere în greutate şi se utilizează în caz de infecţii urinare şi calculi renali. Pentru că este bogat în minerale, ceaiul de coada-calului este ideal şi pentru remineralizarea oaselor, tendoanelor, părului şi unghiilor. În medicina tradiţională orientală, coada-calului era folosită în tratarea hepatitelor.

Beneficii ale ceaiului de coada-calului

Are propietăţi antioxidante şi antimicrobiene. Extractele apoase (infuziile) şi cele alcoolice din coada-calului sunt antioxidante. Uleiul esenţial de coada-calului exercită acţiuni antibacteriene, în special împotriva bacteriilor care provoacă infecţii intestinale precum E.coli sau salmonella enterică. Planta este totodată ideală în tratarea candidozei şi aspergilozei.

Protejează ficatul. Coada-calului conţine petrozine şi flavonoide care au propietăţi antioxidante. Un studiu in vitro a arătat că aceste substanţe protejează celulele ficatului împotriva toxicităţii exercitate de un agent chimic.

Bun pentru diabet. Deşi există puţine studii realizate pe oamenii, iar cele făcute pe animale dezvăluie numeroase proprietăţi, printre care enumerăm acţiunea uşor diuretică, proprietăţile analgezice, antiinflamatoare, sedative, anticonvulsive şi antidiabetice. De exemplu, administrarea cronică a unui extract antioxidant de coada-calului la şobolani bătrâni a arătat o îmbunătăţire a facultăţilor cognitive ale acestora (memorie, mişcări).

Cum se prepară ceaiul de coada-calului

Infuzie. Lăsaţi la infuzat 1-2 linguriţe (adică aproximativ 1-2 grame) la 150ml de apă clocotită timp de 5-10 minute. Beţi 1-3 ceşti pe zi în caz de infecţii urinare. La fel şi pentru macerarea la rece, timp de 10-12 ore.

Sub formă de decoct. 50-60 de grame de coada-calului la 1l de apă, lăsaţi să fiarbă o jumătate de oră. Este ideal pentru remineralizare.

Sub formă de extract fluid. 1-2 grame pe zi de tinctură, de comprimate şi de capsule, pentru remineralizare

În bucătărie. Coada-calului nu se foloseşte doar pentru ceai, ci şi ca substitut pentru sparanghel, primăvara.

Ceai de coada-calului pentru slăbit

În America Latină, coada-calului este popular pentru rezultatele pe care le oferă în privinţa kilogramelor în plus. Coada-calului acţionează ca diuretic şi reduce cantitatea de grăsime. Astfel, unele persoane care vor urma un regim de slăbit şi care vor consuma pe parcursul acestuia ceai de coada-calului, vor elimina exesul de fluide, iar astfel se reduc inflamaţiile, balonarea şi cantitatea de grăsime. De asemenea, accelerează procesul de slăbire. Totodată, ceaiul de coada-calului este ideal şi pentru îndepărtarea celulitei. Pentru că ţinta lui este eliminarea fluidelor din corp, pielea va avea un aspect mult mai tonifiat.

Contraindicaţii

Femeile însărcinate sau cele care alăptează, la fel şi copiii sunt 18 ani, nu ar trebui să consume coada-calului. Având un efect diuretic, creşte cantitatea de potasiu eliminată, iar astfel poate apărea deficitul de potasiu, un real pericol pentru persoanele care suferă de aritmie cardiacă. De asemenea, persoanele alergice la nicotină şi morcovi au şanse să fie alergice şi la coada-calului.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”