Xantom

Mica tomoare benigna, compusa din macrofage bogata in depuneri de lipide, ce formeaza pete sau noduli. In functie de forma si manifestarea acestuia avem :

 

Xantomul eruptiv – pata de cca.1-4 mm in diametru inconjurata de un halou rosiatic. Ca zona de  localizare – fese, abdomen sau spate, aparitie insotita de  hipertriglicemie, leziuni pancreatice si dureri abdominale.

Xantomul papulonodular diseminat-  formatiune foarte proeminenta galbuie sau rosiatica initial, brun inchis apoi. Localizare in zonele de flexie, esofag , trahee, mucoase laringelui si gurii, leziuni ale ochilor, nervi si oase.

Xantomul plan – se prezinta sub forma de pata galbena sau galbena portocaliein functie de localozare avem :

Xantom plan al pleoapelor (xantelasma) se caracterizeza prin prezenţa de depuneri gălbui în unghiul intern al ochiului şi sub pleoape, nivelul lipidelor din singe prezentind modificari.

Xantomul striat palmar –  pată gălbuie lineară localizata în adânciturile pliurilor de flexie a mâinii este insotita de modificari ale nivelui normal de lipide

Xantomul plan difuz –  peta gălbuie care este amplasată de cele mai multe ori pe faţă, gât şi torace.

Xantomul tendinos – tumefacţie subcutanată, tare, aderentă la tendoane, mobilă sub piele. Localizare la tendoanele extensoare ale degetelor, cele ale încheieturii mâinii şi tendonul lui Achile si este insotit de modificari ale nivelui normal de lipide.

Xantomul tuberos-  nodul gălbui sau roşietic localizare in zona coatelor, genunchilor, feselor şi palma mâinilor asociat cu o crestere a colesterolului sau a glicemiei

Tratamentul xantoamelor nu este obligatoriu insa xantoamele deranjante se pot îndepărta prin electrocoagulare sau chirurgical. Daca prezenta xantoamelor este insotit de modificari ale nivelui normal de lipide, tratamentul trebuie sa fie axat pe regim alimentar sărac în lipide, administrare de medicamente hipolipemiante.

 

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica