Xantom

Mica tomoare benigna, compusa din macrofage bogata in depuneri de lipide, ce formeaza pete sau noduli. In functie de forma si manifestarea acestuia avem :

 

Xantomul eruptiv – pata de cca.1-4 mm in diametru inconjurata de un halou rosiatic. Ca zona de  localizare – fese, abdomen sau spate, aparitie insotita de  hipertriglicemie, leziuni pancreatice si dureri abdominale.

Xantomul papulonodular diseminat-  formatiune foarte proeminenta galbuie sau rosiatica initial, brun inchis apoi. Localizare in zonele de flexie, esofag , trahee, mucoase laringelui si gurii, leziuni ale ochilor, nervi si oase.

Xantomul plan – se prezinta sub forma de pata galbena sau galbena portocaliein functie de localozare avem :

Xantom plan al pleoapelor (xantelasma) se caracterizeza prin prezenţa de depuneri gălbui în unghiul intern al ochiului şi sub pleoape, nivelul lipidelor din singe prezentind modificari.

Xantomul striat palmar –  pată gălbuie lineară localizata în adânciturile pliurilor de flexie a mâinii este insotita de modificari ale nivelui normal de lipide

Xantomul plan difuz –  peta gălbuie care este amplasată de cele mai multe ori pe faţă, gât şi torace.

Xantomul tendinos – tumefacţie subcutanată, tare, aderentă la tendoane, mobilă sub piele. Localizare la tendoanele extensoare ale degetelor, cele ale încheieturii mâinii şi tendonul lui Achile si este insotit de modificari ale nivelui normal de lipide.

Xantomul tuberos-  nodul gălbui sau roşietic localizare in zona coatelor, genunchilor, feselor şi palma mâinilor asociat cu o crestere a colesterolului sau a glicemiei

Tratamentul xantoamelor nu este obligatoriu insa xantoamele deranjante se pot îndepărta prin electrocoagulare sau chirurgical. Daca prezenta xantoamelor este insotit de modificari ale nivelui normal de lipide, tratamentul trebuie sa fie axat pe regim alimentar sărac în lipide, administrare de medicamente hipolipemiante.

 

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Thai Massage, abordarea holistică pentru well-being