Wilson(boala lui)

[boala Wilson]

Afectiune recesiva,rara ce creeaza o acumulare de cupru in organe si tesuturi ( preponderent la nivelul creierului ,ficatului ) – Degenerescenta hepatolenticulara.

Simtomele sunt caracteristice zonei afectate in cazul afectarii creierului avem rigidi­tate, rictus, încetinire a mişcărilor,  deficiente in vorbire, tremurături, deteriorare mentala.

In cazul afectarii ficatului avem o creştere în volum a ficatului (hepatomegalie) şi splinei (splenomegalie),edeme periferice, oboseala.

Alte anomalii, mai rare, afectează rinichii (insuficienţă renală),  oasele (fragilitate excesivă- osteoporoza, osteomalacie, calcificări în jurul articulaţiilor), ochii ( prezenta inelului Kayser – Fleischer , cataracta, strabism exotropic, orbire nocturna) , colorarea verzuie a unghiilor,  anemie.

Diagnosticarea se face pe baza examenelor de laborator ( punerea in evidenta a nivelului de cupru si a ceruloplasminei) radiografii, examin oftalmologic, tomografie, biopsie hepatica.

Tratametul presupune administrarea de medicamente ce favorizeaza eliminarea surplusului de cupru ( D-Penicilamina ), regim alimentar ( alimente sarace in cupru ) si chirurgical in cazul insuficientelor hepatice.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica