Vitamina PP ( B3)

[vitamina B3, niacina]

Vitamina PP (niacina) este o vitamină hidrosolubilă implicată în reacţiile de oxidoreducere ale celulei, corespunde la doi compusi, acidul nicotinic şi nicotinamida.

Alimente ce contin vitamina sunt ficat şi rinichii, peşte, ouă, drojdia de bere, cerealele şi ciupercile. Vitamina PP este stabilă la lumină, căldură şi rezistentă la oxidare.

Lipsa in alimentatie duce la pelagră ( poate apare insuficienta si ca urmare a unei interacţiuni medicamentoase). Pelagra se caracterizeaza prin oboseală, lipsa poftei de mincare, tulburări digestive, psihice şi hematologice.

Tratamentul se face prin administrarea medicamentoasă de vitamină PP. Administrarea de mari doze de acid nicotinic permite reducerea colesterolului din sange insa este greu suportata de organism, este contraindicata in cazul diabeticilor sau a celor suferinzi de ulcer gastroduodenal.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Vezi în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Natalia Pavalachi Pittet, sexolog: Cum discutăm cu copiii și adolescenții despre sex