Vitamina D (calciferol)

[calciferol]

Vitamină liposolubilă necesară absorbţiei intestinale de calciu şi fixării sale în oase şi reabsorbţiei fosforului de către rinichi. Este importanta fenomene biologice ca diferenţierea celulară şi imunitatea. Vitamina D prezentă în organism are o origine dublă:  endogenă, prin transformarea în piele a colesterolului sub influenţa radiaţiilor ultraviolete (vitamina D3)şi exogenă prin alimentaţie (vitamina D2 din vegetale şi vitamina D3 din produsele animale). Alimentele cele mai bogate în vita­mină D sunt ficatul peştelui slab, peştele gras, gălbenuşul de ou, ficatul, laptele integral şi produsele lactate nedegresate (unt, în special). Această vitamină este foarte sensibilă la căldură, la lumină, la oxigen şi la mediile acide.

Lipsa vitaminei D genereaza aparitia decalcifierii osoase ( rahitism), deformaţii osoase, însoţite de tulburări biologice.Lipsa vitaminei D este prezenta la  persoane în vârstă, alcoolice in cazul unei malabsorbţi digestive cronice,  insuficienţă renală cronică sau o insuficienţă hepatică, de o hipotiroidie ori în caz de interacţiune medicamentoasă. Administrarea excesiva de vitamină D poate provoca o intoxicaţie: dureri de cap, lipsă de apetit, vărsături, tulburări osteoarticulare (dureri, crampe), hidroelectrolitice (hipercalcemie, hipercalciurie) şi renale (deshidratare), calcificare a organelor (rinichi, inimă, plămâni, vase sangvine),  la femeia gravidă, o hipervitaminoză D poate provoca malformaţii fetale.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal