Vitamina B5 (acid pantotenic)

[acid pantotenic]

Vitamină hidrosolubilă care joacă un rol important în metabolismul energetic al celulelor (indis­pensabil degradării glucidelor, lipidelor şi anumitor acizi in sinteza acizilor graşi şi colesterolului) şi participă la formarea anumitor hormoni.

Aportul de vitamina B5 este luat din drojdia de bere, carne (mai ales ficatul şi rinichii), ouă, produse lactate, legumele uscate şi peştele. Aceasta este sensibilă la căldură şi la mediile acide şi alcaline.

Carenta este prezenta la alimentatia prin perfuzii nesuplimentate in vitamina B5, in caz de subnutritie severa. In cazul carentei avem prezenta unei stari de oboseala, tulburări digestive (greţuri, diaree, dureri), cutanate (căderea părului, ulceraţii) şi neurologice (dureri de cap, senzaţie de arsură a extremităţilor ). Tratamentul consta in administrarea  de vitamină B5.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Vezi în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ce este atașamentul și cum îți influențează viața