Vertij

Senzaţia de deplasare în raport cu spaţiul înconjurător sau a spaţiului în raport cu corpul, datorata dezechilibrului existent între cele două aparate vestibulare. Este insotita de greţuri, de vărsături şi de transpiraţii, de o paloare,de angoasa, de zbâmâiturile în urechi şi o surditate unilaterală.

Se disting vertijele periferice şi vertijele centrale.

Vertijele periferice sunt provocate de o afectiune a urechii interne  sau a nervului vestibular. Ca afectiuni enumeram: boala lui Meniere, vertijul paroxistic benign, labirintită (inflamaţie a labirintului) prin propagarea unei infecţii a urechii medii (otită acută sau cronică)

Afectarea nervului vestibular este cauzata de un neurinom al sistemului acustic (a VlII-a pereche de nervi cranieni) sau de o nevrită vestibulară (distrugerea brutală, de origine probabil virală, a nervului vestibular) conducind la vertijele periferice.

Vertijele centrale sunt de origine vasculară (accident vascular cerebral),existenta unei tumori, traumatizm, infecţie sau cauza toxică ce conduc la afectarea centrilor vestibulari din interiorul encefalului.

Tratamentul este un tratament al cauzei (cind este posibil). Tratamentul simptomelor implica la repausul la pat, la tratament medicamentos împo­triva vărsăturilor, angoasei, o reeducare a echilibrului, psiho­terapie corectarea carentei auditive sau a vazului.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica