Vasqez (poliglobulie a lui)

[poliglobulia Vasquez]

Numita si poliglohulia primitiva a lui Vaquez, afectiunea este caracterizată printr-o proliferare malignă a precursorilor globulelor roşii.

Poliglobulia lui Vaquez este forma cea mai frecventă a sindroamelor mieloproliferative. Ea survine de cele mai multe ori după vârsta de 40 ani. Originea sa este necunoscută.

Simptome numeroase şi pronunţate: înroşirea feţei şi a mucoaselor, dureri de cap, vertije, senzaţii mai mult sau mai puţin dureroase de înţepenire, furnicături, mâncărimi cauzate de contactul cu apa. Diagnosticul se bazează pe numărătoarea formulei sangvine (N.F.S.), care eviden­ţiază o creştere marcată şi fără cauză vizibilă a numărului de globule roşii, precum şi o proporţie anormal de mare de plachete şi de polinucleare neutrofile (varietate de globule albe) în raport cu alte celule ale sângelui. Tratamentul constă în practicarea de sângerări repetate şi abundente, destinate să reducă masa de globule roşii în raport cu masa totală a sângelui. Acest tratament trebuie uneori să fie urmat timp de mai mulţi ani. La subiecţii vârstnici, tratamentul constă în limitarea proliferării celu­lelor maligne fie prin intermediul medicamentelor care inhibă diviziunea celulară (antimitotice), fie prin intermediul fosforului radioactiv (32P).

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Vezi în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Conf. univ. dr. Cristian Surcel: adenom versus cancer de prostată